REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nevíte, co s ovocem? Zkuste tvarohový dezert nebo domácí marmeládu!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Máte doma přebytky ovoce a nestíháte je jíst? Co takhle si jeho lahodnou chuť uchovat až do zimy v podobě marmelády, nebo z něj připravit vynikající lehký dezert, kterým uctíte každou návštěvu? Z jahod, třešní či meruněk se dá v kuchyni doslova kouzlit. Přinášíme vám postup nejen na výbornou marmeládu, ale také na odlehčený nepečený tvarohový dort, který si můžete dát i pokud si hlídáte štíhlou linii.


Pokud některé ovoce doma už nemáte, ale přesto si z něj něco dobrého na zub chcete připravit, vybírejte pouze kvalitní kousky. Čím lepší ingredience, tím lepší výsledek. Opravdovou záruku poskytují certifikovaná loga biolistu a biozebry, která značí původ z ekologického zemědělství.

V bio režimu se smí při pěstování používat na ochranu rostlin pouze povolené přípravky, které jsou často na přírodní bázi. Jde o různé výluhy z bylin, rostlinné oleje, feromony či mikroorganismy. Díky tomu se do vašeho dezertu či marmelády nedostanou žádná nepřírodní rezidua. Ekologické zemědělství navíc zachovává či dokonce zlepšuje stav půdního a vodního systému. Ať už se pro ovoce vydáte do obchodu nebo na farmu, pamatujte, že bio kvalita bude chutnat vám i přírodě a že koupí bioproduktu pomáháte zachovat planetu v lepší kondici, i pro další generace.

Pokud máte několik kilogramů ovoce, neváhejte a uvařte si marmeládu! Až budete o pár měsíců později připravovat palačinky, přijde vám sklenička ovocné pomazánky vhod. Druhy můžete mezi sebou kombinovat, vynikající je například kombinace třešní a jahod. Ostřejší chuť meruněk můžete zmírnit přídavkem jablek. Postup je navíc opravdu jednoduchý, i začátečníci jej zvládnou hravě.

 

Očekáváte návštěvu, nebo vás jen honí mlsná? Nepečený tvarohový koláč s ovocem přijde vhod vždy. Navíc jde o odlehčený dezert, po němž si určitě nemusíte dělat výčitky.

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Vychutnejte si zmrzlinu pro dospělé! Vyrobte si doma veselé nanuky

Ledově vychlazená zmrzlina představuje úžasné osvěžení v průběhu horkého letního dne. Když však přidáte kapku alkoholu a jeden z drinků Schweppes, dodáte nanukům grády a povýšíte je na nečekaný level. A jak vyrobit nanuky 18+?

číst dále ...

Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

číst dále ...

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

číst dále ...

Domácí jahodový sirup s mátou nebo rebarborou, limonáda nebo střik!

Milujete jahody? Tomáš pro Vás připravil dva super recepty na marmeládu a sirupy, kdy zpracujete naprosto celé jahody, i stopky a odřezky! A nakonec si za odměnu po dovedné práci můžete dát skvělý jahodovo-rabarborový střik! Tak hurá do toho, ať je hned hotovo!

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy