Opečené dančí řízky podušené na cibulovém základě, servírované se smetanovou omáčkou smíchanou s orestovanou zeleninou a houbami
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
800 g | dančí kýty |
300 ml | masového vývaru |
150 ml | smetany |
4 lžíce | hladké mouky |
3 lžíce | sádla |
2 lžíce | másla |
1 lžíce | hořčice |
1 lžička | mleté sladké papriky |
5 ks | očištěných hříbků |
3 ks | nakládané kyselé okurky |
2 ks | cibule |
1 ks | celeru |
1 ks | citronu |
1 ks | mrkve |
špetka drceného černého pepře | |
sůl |
Postup:
1. Dobře odleželou dančí kýtu očistíme, omyjeme pod studenou tekoucí vodou a osušíme, nakrájíme ji na osm stejně velkých plátků
2. Maso lehce naklepeme, osolíme, okořeníme pepřem a obalíme ve 3 lžících hladké mouky
3. V pánvi na rozpuštěném sádle orestujeme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, k cibuli vložíme připravené řízky, po obou stranách je zprudka opečeme
4. Vsypeme mletou papriku, zalijeme masovým vývarem a dusíme doměkka
5. Hotové maso vyjmeme, uchováme v teple, smetanu rozmícháme se zbylou lžící hladké mouky, přilijeme do cibulového základu a řádně rozšleháme metličkou
6. Omáčku krátce povaříme, přidáme hořčici, citronovou šťávu a jemně nastrouhanou citronovou kůru, opakovaně krátce povaříme, nakonec omáčku přecedíme přes jemné sítko
7. Maso vložíme zpět do omáčky a prohřejeme ho
8. Na nové pánvi rozpustíme máslo a opečeme na něm očištěnou, na nudličky nakrájenou mrkev, celer, hříbky a okurky, směs zamícháme do omáčky k dančímu masu.
Jako přílohu podáváme vařené těstoviny.
Poznámka:Více o zpracování zvěřiny najdete v naší škole vaření: Zvěřina.