Čočka podušená na cibulovém základě se slaninou, chilli papričkami, bramborami, ananasem, šafránem a kurkumou, dochucená pomerančovou a citronovou šťávou.
Ingredience:
250 g | červené čočky |
250 g | brambor |
100 g | anglické slaniny |
3 lžíce | pomerančové šťávy |
2 lžíce | citronové šťávy |
2 lžíce | olivového oleje |
1 lžička | soli |
1/2 lžičky | kurkumy |
1-1,5 l | masového vývaru |
2 ks | chilli papriček |
1 ks | malého ananasu |
1 ks | cibule |
špetka šafránu | |
špetka mletého pepře | |
čerstvé bylinky |
Postup:
1. Oloupanou cibuli nakrájíme na nudličky, anglickou slaninu nakrájíme na tenké plátky, očištěné chilli papričky nasekáme na jemno, ananas i brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky
2. Přebranou čočku propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat
3. V hrnci na rozehřátém oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme plátky slaniny, opečeme ji, přisypeme chilli papričky i šafrán a osmahneme, zalijeme masovým vývarem, přisypeme čočku a asi 20 minut dusíme
4. Pak přidáme nakrájené brambory, povaříme ještě asi 10 minut a nakonec vmícháme kousky ananasu, kurkumi a dusíme doměkka
5. Vše dochutíme pomerančovou i citronovou šťávou, solí, mletým pepřem a ozdobíme čerstvými bylinkami.