Krémová polévka z cukety, česneku, cibule, zeleninového vývaru, roquefortu a smetany.
Ingredience:
900 g | cukety |
100 g | sýra roquefortu |
800 ml | zeleninového vývaru |
250 ml | smetany ke šlehání |
1 lžička | sušeného oregana |
1 lžíce | olivového oleje |
1 lžíce | másla |
3 ks | stroužků česneku |
1 ks | velké cibule |
mletý černý pepř | |
sůl | |
Na ozdobu: | |
nasekané čerstvé oregano | |
rozdrobený roquefort |
Postup:
1. V hrnci na rozehřátém oleji i másle opečeme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli(měla by změknout a ne se zabarvit)
2. Přidáme omytou na kolečka nakrájenou cuketu, oloupané prolisované stroužky česneku, oregano a za stálého míchání opékáme 10 minut, pak přilijeme zeleninový vývar a přiklopené vaříme na mírném ohni 30 minut
3. Potom přidáme sýr, který necháme rozehřát, poté polévku rozmixujeme, vlijeme většinu smetany, zahřejeme a podle chuti osolíme a opepříme
4. Podáváme zastřiknuté zbylou smetanou, ozdobené rozdrobeným sýrem, na jemno nasekaným oreganem a čerstvým chlebem.
Roquefort (rokfór) – Původem francouzský polotvrdý plísňový sýr vyráběný z ovčího mléka s výraznou ostrou chutí.