Tip na pokrm vhodný k servírování na “Zelený čtvrtek”. Tento osvěžující cuketový krém podávejte teplý nebo studený. Příjemnou pikantnost mu dodají rukola, ředkvičky a domácí petrželový olej. Svěže zelené barvy dosáhnete krátkým povařením cukety se slupkou.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
2 ks (500 g) | cukety |
1 l | zeleninového vývaru |
100 ml | smetany ke šlehání |
100 ml | suchého bílého vína |
2 ks | šalotky nebo 1 cibule |
2 ks | kuličky nového koření |
1 ks | střední brambora |
1 ks | stroužek česneku |
2 lžíce | olivového oleje |
1/2 lžičky | kuliček černého pepře |
1 snítka | tymiánu |
1 svazek | ředkviček |
2 hrsti | rukoly |
sůl | |
Na olej: | |
1 hrst | hladkolisté petržele |
8 lžic | extra panenského olivového oleje |
Postup:
- Šalotku, nebo cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Bramboru oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- V hrnci rozehřejte olej, vsypte šalotku nebo cibuli, opékejte ji 2 minuty, přidejte česnek, brambory, tymián, pepř a nové koření, restujte na středním stupni 1 minutu a zalijte vínem. Ztlumte teplotu a nechte víno vyvařit.
- Cuketu nakrájejte na kostičky (i se slupkou). Zalijte zeleninu vývarem a zvyšte teplotu, jakmile polévka začne vřít, vsypte cuketu a vařte ji 5 minut doměkka.
- Přidejte smetanu, povařte ji 2 minuty a rozmixujte polévku na hladký krém. Osolte jej dle chuti.
- Ředkvičky očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Rukolu omyjte a vytřepte z ní přebytečnou vodu.
- Petrželku rozmixujte s olejem dohladka.
- Polévku ozdobte ředkvičkami a rukolou a zakápněte petrželovým olejem.
Vhodné víno k tomuto pokrmu: Sáhněte po kořenitějším bílém víně, tedy po Sauvignonu, Mülleru Thurgau či suché Pálavě, které ladí s pikantními ředkvičkami a rukolou.
Poznámka:Zdroj receptu: Vinná kuchařka – VÍNO ve sklence a na talíři, autor: Kristina Šemberová