REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čokoládový kmen

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Inspirace z belgické kuchyně. Jde o piškot potřený hojně čokoládovým krémem a zamotaný do tvaru rolády. Ta je i z vrchu potřená krémem, do kterého jsou udělané vidličkou zářezy, aby roláda připomínala kmen stromu.


Ingredience:
Na piškot:
6 ksvajec
6 lžícmoučkového cukru
6 lžícpolohrubé mouky
Na náplň:
3 ksvejce
150 gmoučkového cukru
250 gmásla nebo Hery
3 lžícekakaa
Ostatní:
papír na pečení, vlhká utěrka, kakao na ozdobení, vodní lázeň

Postup:

1. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, zlehka do něj zamícháme po jednom žloutku, po lžících přidáme cukr a nakonec postupně vmícháme mouku
2. Těsto nalijeme na papírem vyložený mělký plech a v předehřáté troubě pečeme při teplotě cca 170-180 °C asi 10-15 minut
3. Upečené těsto vrchní částí překlopíme na vlhkou utěrku a papír opatrně stáhneme
4. Těsto hned opatrně srolujeme i s utěrkou (ale netiskneme) a necháme vychladnout
5. připravíme si náplň; vejce, cukr a kakao vyšleháme nad párou na čokoládový “sirup”, pozor na velkou teplotu, aby se nám vajíčka nesrazily
6. Hmotu dáme vychladnout na stejnou teplotu jako máslo, jinak hrozí že se nám nádivka srazí, nakonec si kakaovou hmotu po trošku přidáváme a jemně zašleháváme už do předem prošlehaného másla
7. Roládu si rozvineme, odstraníme utěrku, natřeme na ni 2/
3 nádivky a srolujeme
8. Povrch rolády natřeme zbylou 1/
3 nádivky a mokrou vidličkou uděláme do krému rýhy jako na kmeni
9. Roládu dáme dobře vychladit a před podáváním posypeme kakaem.

Doporučení:

Vodní lázeň – Dva hrnce vložíme do sebe, do většího vlijeme vodu a postavíme je na zdroj tepla, v menším necháme rozpustit použité suroviny.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy