REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čokoládový kmen

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Inspirace z belgické kuchyně. Jde o piškot potřený hojně čokoládovým krémem a zamotaný do tvaru rolády. Ta je i z vrchu potřená krémem, do kterého jsou udělané vidličkou zářezy, aby roláda připomínala kmen stromu.


Ingredience:
Na piškot:
6 ksvajec
6 lžícmoučkového cukru
6 lžícpolohrubé mouky
Na náplň:
3 ksvejce
150 gmoučkového cukru
250 gmásla nebo Hery
3 lžícekakaa
Ostatní:
papír na pečení, vlhká utěrka, kakao na ozdobení, vodní lázeň

Postup:

1. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, zlehka do něj zamícháme po jednom žloutku, po lžících přidáme cukr a nakonec postupně vmícháme mouku
2. Těsto nalijeme na papírem vyložený mělký plech a v předehřáté troubě pečeme při teplotě cca 170-180 °C asi 10-15 minut
3. Upečené těsto vrchní částí překlopíme na vlhkou utěrku a papír opatrně stáhneme
4. Těsto hned opatrně srolujeme i s utěrkou (ale netiskneme) a necháme vychladnout
5. připravíme si náplň; vejce, cukr a kakao vyšleháme nad párou na čokoládový “sirup”, pozor na velkou teplotu, aby se nám vajíčka nesrazily
6. Hmotu dáme vychladnout na stejnou teplotu jako máslo, jinak hrozí že se nám nádivka srazí, nakonec si kakaovou hmotu po trošku přidáváme a jemně zašleháváme už do předem prošlehaného másla
7. Roládu si rozvineme, odstraníme utěrku, natřeme na ni 2/
3 nádivky a srolujeme
8. Povrch rolády natřeme zbylou 1/
3 nádivky a mokrou vidličkou uděláme do krému rýhy jako na kmeni
9. Roládu dáme dobře vychladit a před podáváním posypeme kakaem.

Doporučení:

Vodní lázeň – Dva hrnce vložíme do sebe, do většího vlijeme vodu a postavíme je na zdroj tepla, v menším necháme rozpustit použité suroviny.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy