REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čokoládový cheesecake s jahodami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jahody, čokoláda a k tomu víno? Naprostý luxus! Připravte si z nich božský cheesecake a vsadíme se, že vaši drazí vám budou zobat z ruky. Čokoládový dort akorát připravte den předem, aby se pořádně vychladil a jahody byly správně ovíněné. Z našeho receptu připravíte cheesecake pro osm osob.


Ingredience:
Ingredience na korpus:
100 gčokoládových sušenek (Bebe nebo Oreo)
30 grozpuštěného másla
20 gcukru krupice
1 lžícekakaa
Ingredience na náplň:
300 gsmetanového sýra
100 gčokolády (alespoň 50%)
150 mlsmetany ke šlehání
2 lžícecukru krupice
2 lžícekakaa
1 lžičkavanilkového extraktu
1/2 lžičkysoli
2 kscelá vejce
Macerované (ovíněné) jahody:
250 gjahod
50 gtřtinového cukru
150 ml meruňkového vína
2 kshvězdičky badyánu

Postup:
  1. Sušenky rozdrťte na prášek, zalijte rozpuštěným máslem, přidejte cukr, kakao a směs pečlivě promíchejte. Formu na cheesecake o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem. Do formy vsypte sušenkovou směs, mírně ji udusejte a formu dejte vychladit do lednice.
  2. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Nechte mírně zchladnout.
  3. Mezitím smetanový sýr prošlehejte s cukrem, vanilkovým extraktem, solí a kakaem. Přidejte do čokoládové směsi smetanu, krátce prošlehejte, vmíchejte vejce jedno po druhém, a nakonec přidejte rozpuštěnou čokoládu. Vznikne vám jednolitá náplň.
  4. Troubu předehřejte na 150 °C bez horkovzduchu. Sušenkový korpus dejte péct na 5 minut.
  5. Na předpečený korpus nalijte čokoládovou hmotu, uhlaďte a pečte dalších 30 minut. Odolejte pokušení a troubu během pečení neotevírejte.
  6. Teprve po upečení mírně otevřete dvířka a cheesecake tak nechte odpočinout ještě 1 hodinu v troubě a potom v pokojové teplotě.
  7. Jahody si nakrájejte na měsíčky. Všechny suroviny na macerování dejte do misky a promíchejte. Přidejte jahody, zakryjte fólií a nechte přes noc odpočívat v lednici.
  8. Cheesecake nechte zcela zchladnout a dejte ho také do lednice.
  9. Druhý den slijte marinádu z jahod do hrnce a nechte vypařit alkohol na mírném ohni, dokud vám nevznikne hustější sirup. Hvězdičky badyánu vyjměte ze sirupu a nechte ho zchladnout.
  10. Na závěr vychlazený cheesecake poklaďte jahodami. Nakonec vše přelijte vzniklým sirupem z jahod a vína. Dort se bude krásně lesknout.
Doporučení:

Ovocné víno Meruňák – Vyzrálé české a slovenské meruňky vytváří v ovocné vínu značky Rybízák sladkou a vydatně ovocnou chuť. Odkorkujte láhev Meruňáku plnou sladké vůně a skvělé chuti bílého vína spojeného s meruňkami.

Meruňák vás nadchne důvěrnou chutí sladkých meruněk, které zrály v českých a slovenských sadech. Polosladké víno s 11,5 procenty alkoholu si užijete pořádně vychlazené, jako aperitiv či digestiv i jako součást míchaných drinků. Pro ten správný říz ho přilejte do meruňkové marmelády nebo přimíchejte do meruňkové zmrzliny pro dospělé. V zimě ho můžete svařit a nechat rozvinout sladkou ovíněnou vzpomínku na léto.

Koupíte na www.rybizak.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Nastartujte své libido s afrodiziaky

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.

číst dále ...

Svačinky připravené do pěti minut

Důležitou součástí každého dne jsou svačiny. V rámci dětského jídelníčku jsou samozřejmostí, ale stejnou důležitost by měly mít i v tom „dospěláckém“. Vyvážená svačina prospěje nejen tělu, ale i mysli. Výmluvy o nedostatku času nebereme. Přinášíme proto několik chutných a časově nenáročných receptů na svačinky, které rozjasní váš den a prospějí tělu i na duchu.

číst dále ...

Papírové tašky bez špatného svědomí. Košík je dokáže rozvláknit a vyrobit z nich kompostovatelné a recyklovatelné obaly….

Velké množství papírových tašek, ve kterých se vozí potraviny objednané po internetu, dlouhodobě trápí jak zákazníky, tak samotné online supermarkety. Košík.cz nyní přichází s revoluční myšlenkou, která z problému dělá naopak výhodu. Z každé tašky, kterou vybere od zákazníka, udělá Cirkutašky se sedmi životy. Ve spolupráci s finskou společností Huhtamaki začne své papírové tašky spolu s ostatním odpadem ze skladu ekologicky přetvářet pomocí v Česku unikátní technologie rozvláknění, která neničí papírové vlákno. Vše, co z tašek vznikne, tak bude nadále recyklovatelné a kompostovatelné. Jako první Košík představí obaly na vlastní vajíčka z volného chovu z mobilních kurníků pod značkou Authentic.

číst dále ...

Orientujete se v pivních stylech?

Podle průzkumů pije pivo bezmála 6 milionů Čechů. To je bez pochyby impozantní číslo, ale ani s takto silnou základnou stále nemůžeme říci: Co Čech, to pivní znalec. Tak schválně, jak se vyznáte v pivech vy? Češi patří jak výrobou, tak spotřebou piva mezi světovou pivní špičku. Výměrou chmelnic zaujímá relativně malá Česká republika po Německu a USA neuvěřitelné třetí místo na světě a se spotřebou více než 140 litrů piva na osobu za rok dokonce celosvětově vede. Řada pivařů si časem najde své oblíbené pivo, kterému zůstává věrná po dlouhé roky, ale roste podíl hledačů, kteří s chutí objevují nové styly a chuťové vlastnosti piva, ať už aby našli to pravé, vyznali se, nebo se zas vrátili ke svému prověřenému favoritovi. Za přispění Luďka Reichla, sládka Pivovaru Holba, jsme tak připravili stručný přehled druhů piv, který může pivní bádání usnadnit.

číst dále ...

Prémiový sekt Louis Girardot brut 2015 je opět vítězem Salonu vín České republiky v kategorii sektů

Odborná porota se už po dvaadvacáté sešla, aby vybrala stovku nejlepších moravských a českých vín. Salon vín – národní soutěž vín je výkladní skříní tuzemského vinařství. Prestižní ocenění zlatými a stříbrnými medailemi jsou nezpochybnitelnou garancí kvality a titul Šampiona je nejvyšší dosažitelnou metou pro víno v České republice. O výsledcích je rozhodnuto a vybraná vína budou celý rok 2022 k ochutnání v expozici Salonu vín ve Valticích. Kategorii šumivých vín opět ovládl loňský Šampion Louis Girardot brut 2015, nejušlechtilejší sekt z produkce společnosti BOHEMIA SEKT.

číst dále ...

Češi zkouší držet Veganuary. Každý účastník pomůže ušetřit až tři zvířecí životy

Lidé po celém světě se vedle již celkem zažitého Suchého února v posledních letech hojně zapojují také do Veganuary. Jde o každoroční výzvu organizovanou britskou neziskovou organizací, která povzbuzuje lidi k tomu, aby se v měsíci lednu stravovali více rostlině. Obdoba této výzvy nyní dorazila i do Česka v podobě Veggie Challenge, za kterou u nás stojí organizace ProVeg Česko. V jiných zemích se přihlásilo již více než 400 000 osob. Každý účastník výzvy může během měsíce pomoci ušetřit až tři zvířecí životy a značné množství emisí CO2, vody a půdy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy