Pečený koláč z čokoládového krému, vajec, likéru a strouhaných mandlí, sypaný krystalovým cukrem a mandlovými lupínky.
Ingredience:
175 g | másla |
150 g | mletých mandlí |
130 g | hořké čokolády |
125 g | cukru krupice |
125 g | plátkových mandlí |
120 g | mléčné čokolády |
30 g | krystalového cukru |
3 lžíce | likéru amaretto |
4 ks | vajec |
máslo a krystalový cukr na formu |
Postup:
1. Hořkou i mléčnou čokoládu rozlámeme na menší kousky a rozpustíme ve vodní lázni, přidáme změklé máslo a metličkou rozmícháme dohladka
2. V míse vyšleháme rozklepnutá vejce s krupicovým cukrem do husté pěny, lehce spojíme s čokoládovo-máslovým krémem a ochutíme likérem amaretto, nakonec vmícháme 100 g na jemno mletých mandlí
3. Připravené těsto nalijeme do dortové formy vymazané máslem a vysypané krystalovým cukrem i zbytkem strouhaných mandlí, těsto ve formě uhladíme, posypeme krystalovým cukrem i plátkovými mandlemi
4. Vložíme do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme asi 40 minut, po upečení necháme 5 minut odpočinout ve formě, pak opatrně vyjmeme z formy a necháme vychladnout
5. Před podáváním nakrájíme a můžeme ozdobit šlehačkou a ovocem.
Koláč můžeme také přelít rozpuštěnou čokoládou nebo čokoládovou polevou a pak teprve posypat mandlemi.