REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čokoládový fondant, kávová zmrzlina, pečený banán, grepový přeliv

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další z receptů od Pavla Berkyho, módního návrháře a soutěžícího MasterChef Česko, tentokrát na jeho oblíbený čokoládový fondant.


Ingredience:
Počet porcí: 4 porce:
Čokoládový fondant:
125 gtmavé čokolády 60 %
125 ghnědého cukru
125 gmásla
50 ghladké mouky
3 ksvejce
Kávová zmrzlina:
200 mlšlehačky
150 mluvařené kávy
200 gmascarpone
50 gcukru
Pečený banán s přelivem:
1 ksbanán
1 ksgrep
sušená levandule
máslo

Postup:
  1. Formičky na fondant vymažeme máslem a vysypeme cukrem. Zatím si je odložíme do lednice.
  2. Máslo spolu s nalámanou čokoládou rozpustíme ve vodní lázni. V míse vyšleháme vajíčka spolu s cukrem do pěny. Do vajíčkové směsi postupně přimícháme mouku, poté i teplou, ne však horkou, čokoládovou směs.
  3. Formičky vyndáme z lednice a naplníme čokoládovým těstem přibližně 1 cm pod okraj. Pečeme v troubě rozehřáté na 200 stupňů přesně 12 minut.
  4. Poté vyndáme a necháme chladnout přibližně 10 minut při pokojové teplotě.

Kávová zmrzlina (doporučuji připravit den předem)

  1. Dvě lžičky kávy zalijeme 1,5 dcl vroucí vody. V mixéru vyšleháme vysokoprocentní smetanu spolu s cukrem do polotuha. Šlehačka by měla mít krémovou konzistenci ale neměla by být vyšlehaná do tuhé směsi.
  2. V jiné misce smícháme mascarpone spolu s vychladlou kávou. Poté do směsi postupně vmícháme šlehačku. Směs nalijeme do nízké skleněné nádoby a dáme do mrazáku přibližně na 3 – 4 hodiny.
  3. Zmrzlinu vždy po dvaceti minutách vytáhnem a pomocí šlehací metly promícháme. Tento postup zopakujeme nejméně 3 krát v první hodině mrazení.

Pečený banán, grepový přeliv

  1. Šťávu z jednoho grepu vymačkáme do rendlíku. Přidáme květy levandule ze dvou stonků. Zasypeme lžící hnědého cukru. Zamícháme a na mírném ohni přivedeme k varu. Za občasného míchání šťávu zredukujeme do hustšího sirupu.
  2. Poté přecedíme a dáme stranou.
  3. V pánvi rozehřejeme lžíci másla. Banán nakrájíme na menší špalíky a na horkém másle opečeme z každé strany do zlatova. Banán zbytečně neotáčíme, mohl by se rozpadnout.

Servis – Čokoládový fondant opatrně vyklopíme na talíř. Dáváme přitom pozor abychom nenarušili vrchní upečenou vrstvu těsta. Fondant je uvnitř stále tekutý. Navrch fondantu umístíme lžíci kávové zmrzliny. Vedle položíme jeden kus opečeného banánu a přelijeme grepovým sirupem.

Dobrou chuť!

Pavel Berky

Doporučení:

Nepřehlédněte: TIPY z dílny návrháře Pavla Berkyho do kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

10 tipů, jak začít letos jíst lépe

Dali jste si do nového roku celou řadu nejrůznějších předsevzetí, která jste vzdali hned v prvním lednovém týdnu? Nezoufejte, nic není ještě ztraceno. Není totiž potřeba dávat si mnoho velkých cílů jako například kolik kilogramů najednou zhubneme či zařazovat do svého už tak nabitého rozvrhu každodenní sportovní aktivitu. Taková předsevzetí zpravidla totiž nedokážeme splnit a pak nás spíše demotivují. Místo toho zkuste letos udělat skutečnou změnu a začněte jíst lépe. Stačí začít přemýšlet o tom, co jíte a dělat malé změny, které stojí malé úsilí, ale mohou mít velký efekt. Dlouhodobě vám tyto malé krůčky pomohou zkvalitnit nejenom jídelníček, ale především i zdraví.

číst dále ...

Sůl nad zlato? Omyl! Sůl a pepř z Kampotu na zlato!

Kouzlete v kuchyni. V každé správně kuchyni nesmí chybět základní výbava. A tou je jednoznačně pepř a sůl. A pak také určitě odhodlání a chuť připravit pro sebe a své blízké něco chutného z kvalitních surovin. Pokud spadáte do tohoto týmu, určitě musíte vyzkoušet unikátní Kampotský černý a fermentovaný pepř. Pepře La Plantation jsou jedničkou na světovém trhu. Získali mnoho cen na mezinárodních gastronomických soutěžích a mnoho uznávaných šéfkuchařů na Kampotský pepř nedá dopustit. I vy teď můžete kouzlit s tímto unikátním pepřem ve své kuchyni a povznést vaše pokrmy na vyšší level.

číst dále ...

PŘÍBĚH REGIONÁLNÍ POTRAVINY: Chtěl zužitkovat vše, co se urodí. Vznikla delikatesa ze slámového vína, která nemá obdoby

Nechtěl vyrábět vína ve velkém. A tak se dnes již třiasedmdesátiletý Oldřich Drápal zaměřil na slámové víno. Díky téměř 20 letům poctivé práce se řadí k jednomu z největších producentů slámového vína u nás. Vyrobí přibližně 30 tisíc lahví ročně. Porotce soutěže Regionální potravina ovšem okouzlil svým naprosto jedinečným produktem – rosolem Slamáčkem, jehož základem je slámové víno odrůdy Pálava. Ocenění Regionální potravina získal v roce 2021.

číst dále ...

BRAND BOX prosinec 2021 – balíček plný novinek

Sice už máme po Vánocích, ale pojďme se podívat, co bylo v posledním Brand Boxu pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Zimní období máme neodmyslitelně spjato s perníčky, a tak přichází Babiččina volba se speciální limitovanou edicí hladké mouky – Mouka na perníčky. Směs pšeničné a žitné mouky na pečení voňavých domácích perníčků. Cena je: 17,90 Kč (1 Kg).

číst dále ...

Prosecco pod lupou: Co ukrývá oblíbené šumivé víno?

Ačkoliv první zmínky o proseccu se datují do konce 18. století, sklenku šumivého nápoje si pravděpodobně dopřávali už staří Římané. Svůj název získalo podle vesničky blízko italského Terstu a dnes je prosecco základním kamenem italských vín. Jak si ho vychutnat nejlépe a jak poznat, že si kupujete pravé prosecco?

číst dále ...

Nastartujte své libido s afrodiziaky

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy