REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čokoládový fondant, kávová zmrzlina, pečený banán, grepový přeliv

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další z receptů od Pavla Berkyho, módního návrháře a soutěžícího MasterChef Česko, tentokrát na jeho oblíbený čokoládový fondant.


Ingredience:
Počet porcí: 4 porce:
Čokoládový fondant:
125 gtmavé čokolády 60 %
125 ghnědého cukru
125 gmásla
50 ghladké mouky
3 ksvejce
Kávová zmrzlina:
200 mlšlehačky
150 mluvařené kávy
200 gmascarpone
50 gcukru
Pečený banán s přelivem:
1 ksbanán
1 ksgrep
sušená levandule
máslo

Postup:
  1. Formičky na fondant vymažeme máslem a vysypeme cukrem. Zatím si je odložíme do lednice.
  2. Máslo spolu s nalámanou čokoládou rozpustíme ve vodní lázni. V míse vyšleháme vajíčka spolu s cukrem do pěny. Do vajíčkové směsi postupně přimícháme mouku, poté i teplou, ne však horkou, čokoládovou směs.
  3. Formičky vyndáme z lednice a naplníme čokoládovým těstem přibližně 1 cm pod okraj. Pečeme v troubě rozehřáté na 200 stupňů přesně 12 minut.
  4. Poté vyndáme a necháme chladnout přibližně 10 minut při pokojové teplotě.

Kávová zmrzlina (doporučuji připravit den předem)

  1. Dvě lžičky kávy zalijeme 1,5 dcl vroucí vody. V mixéru vyšleháme vysokoprocentní smetanu spolu s cukrem do polotuha. Šlehačka by měla mít krémovou konzistenci ale neměla by být vyšlehaná do tuhé směsi.
  2. V jiné misce smícháme mascarpone spolu s vychladlou kávou. Poté do směsi postupně vmícháme šlehačku. Směs nalijeme do nízké skleněné nádoby a dáme do mrazáku přibližně na 3 – 4 hodiny.
  3. Zmrzlinu vždy po dvaceti minutách vytáhnem a pomocí šlehací metly promícháme. Tento postup zopakujeme nejméně 3 krát v první hodině mrazení.

Pečený banán, grepový přeliv

  1. Šťávu z jednoho grepu vymačkáme do rendlíku. Přidáme květy levandule ze dvou stonků. Zasypeme lžící hnědého cukru. Zamícháme a na mírném ohni přivedeme k varu. Za občasného míchání šťávu zredukujeme do hustšího sirupu.
  2. Poté přecedíme a dáme stranou.
  3. V pánvi rozehřejeme lžíci másla. Banán nakrájíme na menší špalíky a na horkém másle opečeme z každé strany do zlatova. Banán zbytečně neotáčíme, mohl by se rozpadnout.

Servis – Čokoládový fondant opatrně vyklopíme na talíř. Dáváme přitom pozor abychom nenarušili vrchní upečenou vrstvu těsta. Fondant je uvnitř stále tekutý. Navrch fondantu umístíme lžíci kávové zmrzliny. Vedle položíme jeden kus opečeného banánu a přelijeme grepovým sirupem.

Dobrou chuť!

Pavel Berky

Doporučení:

Nepřehlédněte: TIPY z dílny návrháře Pavla Berkyho do kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy