REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čokoládový fondant, kávová zmrzlina, pečený banán, grepový přeliv

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další z receptů od Pavla Berkyho, módního návrháře a soutěžícího MasterChef Česko, tentokrát na jeho oblíbený čokoládový fondant.


Ingredience:
Počet porcí: 4 porce:
Čokoládový fondant:
125 gtmavé čokolády 60 %
125 ghnědého cukru
125 gmásla
50 ghladké mouky
3 ksvejce
Kávová zmrzlina:
200 mlšlehačky
150 mluvařené kávy
200 gmascarpone
50 gcukru
Pečený banán s přelivem:
1 ksbanán
1 ksgrep
sušená levandule
máslo

Postup:
  1. Formičky na fondant vymažeme máslem a vysypeme cukrem. Zatím si je odložíme do lednice.
  2. Máslo spolu s nalámanou čokoládou rozpustíme ve vodní lázni. V míse vyšleháme vajíčka spolu s cukrem do pěny. Do vajíčkové směsi postupně přimícháme mouku, poté i teplou, ne však horkou, čokoládovou směs.
  3. Formičky vyndáme z lednice a naplníme čokoládovým těstem přibližně 1 cm pod okraj. Pečeme v troubě rozehřáté na 200 stupňů přesně 12 minut.
  4. Poté vyndáme a necháme chladnout přibližně 10 minut při pokojové teplotě.

Kávová zmrzlina (doporučuji připravit den předem)

  1. Dvě lžičky kávy zalijeme 1,5 dcl vroucí vody. V mixéru vyšleháme vysokoprocentní smetanu spolu s cukrem do polotuha. Šlehačka by měla mít krémovou konzistenci ale neměla by být vyšlehaná do tuhé směsi.
  2. V jiné misce smícháme mascarpone spolu s vychladlou kávou. Poté do směsi postupně vmícháme šlehačku. Směs nalijeme do nízké skleněné nádoby a dáme do mrazáku přibližně na 3 – 4 hodiny.
  3. Zmrzlinu vždy po dvaceti minutách vytáhnem a pomocí šlehací metly promícháme. Tento postup zopakujeme nejméně 3 krát v první hodině mrazení.

Pečený banán, grepový přeliv

  1. Šťávu z jednoho grepu vymačkáme do rendlíku. Přidáme květy levandule ze dvou stonků. Zasypeme lžící hnědého cukru. Zamícháme a na mírném ohni přivedeme k varu. Za občasného míchání šťávu zredukujeme do hustšího sirupu.
  2. Poté přecedíme a dáme stranou.
  3. V pánvi rozehřejeme lžíci másla. Banán nakrájíme na menší špalíky a na horkém másle opečeme z každé strany do zlatova. Banán zbytečně neotáčíme, mohl by se rozpadnout.

Servis – Čokoládový fondant opatrně vyklopíme na talíř. Dáváme přitom pozor abychom nenarušili vrchní upečenou vrstvu těsta. Fondant je uvnitř stále tekutý. Navrch fondantu umístíme lžíci kávové zmrzliny. Vedle položíme jeden kus opečeného banánu a přelijeme grepovým sirupem.

Dobrou chuť!

Pavel Berky

Doporučení:

Nepřehlédněte: TIPY z dílny návrháře Pavla Berkyho do kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy