REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cibulové čatní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedna z mnoha variant čatní z cibule, jablka a dalších ingrediencí.


Ingredience:
Na 4 sklenice po 250 ml:
250-300 gcukru krupice
300 gčervené cibule
300 gbílé cibule
100 grozinek
150 mlčerveného vinného octa
150 mlčerveného vína
2 lžičkymletého zázvoru
1 lžičkakoření garam masaly
2 ksstroužků česneku
1 ksvelkého jablka
špetka skořice
voda
sůl

Postup:

1. Cibule oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky, jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na tenké měsíčky
2. Pak nakrájené cibule i jablka vložíme do kastrolu, zasypeme polovinou krupicového cukru a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí a cibule nezačne lehce karamelizovat
3. Potom podlijeme trochou vody a dusíme, dokud cibule i jablka nezměknou (asi 10-15 minut), přilijeme ocet, červené víno, přidáme opláchnuté rozinky, mletý zázvor, oloupané prolisované stroužky česneku, garam masalu, špetku skořice a zbylý cukr
4. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí, když je čatní dostatečně husté, dochutíme solí
5. Plníme ihned do dobře umytých sklenic, uzavřeme víčky a otočíme dnem vzhůru, alespoň na 10 minut.

Doporučení:

Místo jablka a rozinek můžeme použít ředkvičky a feferonku.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Vynikající kozí sýr třikrát jinak!

Léto a lehké pokrmy patří neodmyslitelně k sobě. Zkuste si vaše oblíbené jídlo ozvláštnit přídavkem kozího sýra. Nejen, že dodá lahodnou chuť, ale také je vhodný pro ty, kteří trpí intolerancí na kravskou bílkovinu. Kozí sýr najde uplatnění při grilovačce či na slano s palačinkou. Výborný je také v kombinaci s bramborami.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Apfelkiechl a štrúdl aneb Když přichází jablečný čas

Jablko patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější ovoce u nás, a v některých končinách už nastává jeho sklizeň. V českých kuchyních se velmi často objevují recepty spojené právě s jablky. Ať už je to štrúdl, salát s karamelizovanými jablky nebo třeba jablečný ocet. Zatímco u nás se sklidí zhruba 230 000 tun jablek ročně, v Jižním Tyrolsku je tomu přes jeden 1 000 000 tun. Proto není divu, že každá farma Roter Hahn má své vlastní tradiční a rodinné recepty na zpracování jablek ve formě báječných domácích produktů nebo jako nějakou sladkou pochoutku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy