Vařený zelený nebo bílý chřest, jehož sezóna právě začala, podávaný se smetanovou omáčkou, brambory, v páře dušenou šunkou a salátem z čerstvých listů rukoly.
Ingredience:
500 g | zeleného nebo bílého chřestu |
6 ks | plátků kvalitní šunky dušené v páře |
6 ks | brambor |
1 hrst | čerstvého salátu rukola |
1/2 lžíce | třtinového cukru |
1/2 lžíce | másla |
šťáva ze 1/4 citronu | |
sůl |
Postup:
1. Zelený chřest oloupeme od jeho poloviny směrem dolů, horní část se loupat nemusí
2. Takto oloupaný chřest dáme vařit do vody s kouskem másla, s troškou třtinového cukru, vodu osolíme, lehce opepříme a do vody přikápneme trošku citronové šťávy
3. Zelený chřest stačí povařit pouhých 15 minut – pokud bychom ho chtěli ještě následně restovat, stačí ho povařit klidně jen 5 minut
4. Takto hotově uvařený chřest vyndáme z vývaru ven, vývar zahustíme klasicky, jako když hustíme omáčku (já dávám špaldovou mouku rozkvedlanou v hrnku vody); vývar spolu s ve vodě rozkvedlanou špaldovou moukou dobře promícháme a omáčku necháme provařit
5. Nakonec ji zalijeme tučnou smetanou a pak omáčku dochutíme dle chuti
6. Stejně tak se postupuje v případě bílého chřestu, jen s tím rozdílem, že ho vaříme o deset minut déle a je nutné oloupat jej celý, od hlavičky až po spodní ukrojenou část
7. Paralelně s chřestem vaříme brambory zbavené slupky v osolené vodě
8. Hotově uvařený chřest, omáčku a brambory podáváme s kvalitní srolovanou šunkou a ozdobenou čerstvou rukolou.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová.
Husí ramínko na jablkách, salát z červené řepy, chlupatý knedlík
Jehněčí kýta dušená na červeném víně se švestkami a pečenými meruňkami