V medu a jablečném džusu marinovaná husí ramínka, podušená s jablka doměkka, servírovaná s domácími knedlíky a vychlazeným salátem z červené řepy.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
4 ks | větší husí ramínka |
2 ks | jablka |
1 ks | cibule |
1 dl | jablečného džusu |
1 lžíce | husího sádla |
1 lžíce | medu |
kousek celé skořice | |
hřebíček | |
pepř | |
sůl | |
Na knedlíky: | |
400 g | brambor vařených ve slupce |
400 g | syrových brambor |
200 g | hrubé mouky |
3 lžíce | škrobu |
1 ks | celé vejce |
1 ks | houska |
1 ks | žloutek |
voda | |
sůl | |
Na salát: | |
500 g | vařené řepy |
2 lžíce | křenu |
1 ks | cibule |
cukr | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Ramínka nasolíme, opepříme a potřeme směsí z medu a džusu, necháme v lednici 2 hodiny odpočinout
2. Na sádlo vložíme cibuli, přidáme jedno nakrájené jablko a koření, maso, podlijeme a dusíme do měkka
3. Když je maso měkké, přidáme druhé jablko (to má být na skus), šťávu propasírujeme a v případě potřeby zaprášíme moukou a provaříme
4. Ramínka servírujeme s teplými knedlíky a vychlazeným salátem.
Příprava knedlíků:
1. Nastrouháme syrové brambory, částečně vymačkáme vodu, přidáme nastrouhané vařené brambory, vejce, sůl, mouku, škrob, promícháme a tvoříme knedlíky, které zavařujeme v osolené vroucí vodě asi 10 minut, dle velikosti.
Příprava salátu:
1. Vařenou řepu nahrubo nastrouháme, přidáme cibuli a křen
2. Ocet smícháme s cukrem, olejem a solí, zalijeme salát a promícháme
3. Dáme vychladit.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika
Hovězí steak se salátem z pečených paprik s mátou a chimichurri
Chřest se smetanovou omáčkou, bramborem, dušenou šunkou a rukolou