Jehněčí kýta v této tradiční úpravě na zeleninovém základu, povidlech a sušených švestkách patří do menu mnoha vyhlášených restaurací. Podle tohoto receptu si ji ale můžete připravit i doma.
Ingredience:
800 g | jehněčí kýty |
50 g | špeku |
700 ml | červeného vína |
12 ks | sušených švestek |
10 ks | větviček tymiánu |
6 ks | čerstvých meruněk |
5 ks | divokého koření (5x bobkový list, nové koření, pepř) |
3 ks | větší cibule |
3 ks | mrkve |
2 ks | stroužky česneku |
2 ks | větvičky rozmarýnu |
2 ks | petržele |
1 ks | menší celer |
2 lžíce | povidel |
2 lžíce | protlaku |
mouka | |
cukr | |
sůl |
Postup:
- Mrkev, celer a petržel nakrájené na kostky orestujeme dozlatova na rozpáleném oleji, následně přidáme cibuli nakrájenou najemno a opečeme ji dohněda.
- Přidáme protlak, prolisovaný česnek, divoké koření, špek a společně orestujeme. Poté přidáme víno, švestková povidla a čerstvé bylinky.
- Osolenou a opepřenou kýtu opečeme zprudka na rozpáleném oleji. Následně kýtu vložíme do již připraveného osoleného základu.
- Vaříme do změknutí, pak maso vyjmeme, omáčku přecedíme přes jemné sítko a svaříme. Přidáme sušené švestky, dochutíme solí, cukrem a dle potřeby dohustíme máslovou jíškou.
- Čerstvé meruňky opečeme zprudka na rozpáleném oleji, přidáme máslo a opepříme.
Jehněčí kýtu podáváme například s bramborovou kaší.
Poznámka:Tip sommeliera: „Jehněčí kýta v této tradiční úpravě na zeleninovém základu, povidlech a sušených švestkách musí mít oporu v plném a komplexním víně. A tím je Freixenet Cabernet Sauvignon. Kořenitá chuť zralého ovoce, jako jsou ostružiny, borůvky a sušené švestky, a sametová tříslovina tvoří dokonalého partnera k tomuto pokrmu. Plné tělo vína a jeho dlouhý závěr umocní váš gastronomický zážitek,“ doporučuje sommelier Petr Mašek.
Recept k článku: Přivítejte léto ve své kuchyni: Vyzkoušejte skvělé letní recepty, které ve spojení s vínem tvoří dokonalou harmonii
Chřest se smetanovou omáčkou, bramborem, dušenou šunkou a rukolou
Králík pečený na bílém víně s estragonovou zeleninou a pažitkovými brambory