Chleboráčky, bramboráčky z chleba se skvěle hodí jako příloha k různým masům s omáčkou, ale moc dobré jsou jen tak, například k pivu či vínu. Jde o recept vhodný na zpracování staršího chleba.
Ingredience:
8 ks | plátků den až dva starého chleba |
5-6 ks | stroužků česneku |
2 ks | středně velké cibule |
2-3 ks | vejce |
1 lžička | mletého černého pepře |
1 lžička | mleté sladké papriky |
1 lžička | majoránky |
1 lžička | soli |
2 hrnky | mléka |
olej na smažení | |
strouhanka na doladění těsta |
Postup:
- Tak 8 krajíců staršího chleba natrháme na menší kousky, zalijeme mlékem, necháme chvíli, aby se mléko nasálo do chleba.
- Oloupané, nadrobno pokrájené cibule přidáme k chlebu, dále prolisované stroužky česneku, vyklepneme obě vejce, nasypeme koření a sůl, vypracujeme těsto, bude-li řídké, nastavíme ho strouhankou, mělo by být husté, ale rozlévat se na pánvičce.
- Na rozpálené pánvi na oleji smažíme jednotlivé chlebové placky, tedy přesně chleboráčky, pěkně z obou stran, dozlatova.
Skvělé jsou chleboráčky ještě nastavené nějakou pikantní klobáskou nakrájenou na malé kostičky.