Chlebánky, nebo také chlebové kramfleky je recept našich prababiček na využití tvrdého chleba, který byl ochucený podobně jako bramborák.
Ingredience:
500 g | tvrdého chleba |
3 dl | mléka |
4 ks | stroužky česneku |
strouhanka | |
majoránka | |
sádlo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Tvrdý chléb rozlámeme do mísy, zalijeme mlékem a necháme, nejlépe přes noc, změknout
2. Rozmočený chléb rozšleháme vidličkou na jemnou kaši, tu pak ochutíme česnekem, majoránkou, pepřem a solí, je-li směs příliš řídká, zahustíme podle potřeby strouhankou
3. Z připraveného těstíčka vytvarujeme malé bochánky, které smažíme, ve větším množství sásla, pěkně dozlatova a to z obou stran.
Podáváme teplé s čalamádou, nebo například zeleninovým salátem.