REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chalupářská klobása

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Domácí vyuzené klobásky sice dají trochu práce, ale výsledek stojí za to! Rozpis na 10 kg klobás.


Ingredience:
5 kgvepřové krkovičky
3 kgvepřového výřezu
2 kghovězího zadního
160 gsoli
100 gutřeného česneku
40 gdrceného kmínu
20 gmleté sladké papriky
10 gpepře
1 lvody
vepřová střívka

Postup:

1. Krkovičku a vepřový výřez bez kůže nakrájíme na kostky o hraně 1,5 cm, pokrájenou krkovičku osolíme, přidáme polovinu česneku a koření, důkladně promícháme, vložíme do nádoby,
2. Do druhé nádoby dáme vepřový výřez a přidáme druhou polovinu česneku, sůl a koření, opět promícháme
3. Hovězí nakrájíme na větší kusy, aby se dalo mlít a také nasolíme
4. Vše odložíme na chladné místo a necháme 24 hodin odležet
5. V den výroby umeleme hovězí maso společně s vepřovým výřezem, přidáme vodu a vymícháme v dobře pojivou spojku, do spojky pak vložíme kostky krkovičky a opět důkladně promícháme, případně ještě ochutíme kořením a solí
6. Klobásy plníme do vepřových střev, přetočíme, zavážeme
7. Klobásy dáme do vyhřáté udírny a udíme při 60 °C do zlatohněda, potom klobásy vaříme při 70 °C asi 30 minut
8. Nakonec klobásy dáme opět udit do udírny vyhřáté na 90 °C a to na 1 hodinu.

Poznámka:

Autor receptu: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy