Domácí vyuzené klobásky sice dají trochu práce, ale výsledek stojí za to! Rozpis na 10 kg klobás.
Ingredience:
5 kg | vepřové krkovičky |
3 kg | vepřového výřezu |
2 kg | hovězího zadního |
160 g | soli |
100 g | utřeného česneku |
40 g | drceného kmínu |
20 g | mleté sladké papriky |
10 g | pepře |
1 l | vody |
vepřová střívka |
Postup:
1. Krkovičku a vepřový výřez bez kůže nakrájíme na kostky o hraně 1,5 cm, pokrájenou krkovičku osolíme, přidáme polovinu česneku a koření, důkladně promícháme, vložíme do nádoby,
2. Do druhé nádoby dáme vepřový výřez a přidáme druhou polovinu česneku, sůl a koření, opět promícháme
3. Hovězí nakrájíme na větší kusy, aby se dalo mlít a také nasolíme
4. Vše odložíme na chladné místo a necháme 24 hodin odležet
5. V den výroby umeleme hovězí maso společně s vepřovým výřezem, přidáme vodu a vymícháme v dobře pojivou spojku, do spojky pak vložíme kostky krkovičky a opět důkladně promícháme, případně ještě ochutíme kořením a solí
6. Klobásy plníme do vepřových střev, přetočíme, zavážeme
7. Klobásy dáme do vyhřáté udírny a udíme při 60 °C do zlatohněda, potom klobásy vaříme při 70 °C asi 30 minut
8. Nakonec klobásy dáme opět udit do udírny vyhřáté na 90 °C a to na 1 hodinu.
Autor receptu: Dalibor Marounek