Blumy rozvařené s cukrem, chilli papričkami a česnekem.
Ingredience:
800 g | blum |
400 g | cukru |
6 ks | stroužků česneku |
6 ks | chilli papriček |
5 ks | hřebíčku |
5 ks | zrnek nového koření |
1 ks | celé skořice |
1/2 l | octa |
1/2 lžičky | drceného kmínu |
2 lžičky | soli |
sušené fíky |
Postup:
1. Omyté a vypeckované blumy rozpůlíme a vložíme do hrnce
2. Přidáme nasekaný česnek, pokrájené chilli papričky a přilijeme trochu vody
3. Přivedeme do varu a potom necháme asi 15 minut zvolna probublávat, dokud blumy nezměknou
4. Sušené fíky namočíme do vody asi na 20 minut
5. Měkké je přes síto propasírujeme do hrnce
6. Ochutíme octem, cukrem, solí a přivedeme do varu
7. Při mírné teplotě vaříme asi půl hodiny, dokud se směs nezredukuje na patřičné množství a hustotu
8. Sejmeme z plotýnky a vložíme jemně roztlučené koření, hřebíček, skořici, nové koření a kmín, promícháme
9. Teplé plníme do sklenic, uzavřeme je víčky a obrátíme dnem vzhůru, dokud nevychladnou.
– Používá se jako výborný doplněk jídla a vhodně doplní i masové nebo kuřecí mísy, sýrové a zeleninové saláty.