REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Buchtičky s vanilkovým krémem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Buchtičky z kynutého těsta, upečené v troubě dozlatova, servírované hojně přelité teplým vanilkovým krémem.


Ingredience:
Na buchtičky:
500 ghladké mouky
70 gHera máslová
300 mlmléka
3 lžícekrupicového cukru
1 lžičkasoli
2 ksžloutky
3/4 kskostičky čerstvého droždí
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
A ještě:
30 gmásla na vymazání pekáčku a potíraní buchtiček
Na krém:
750 mlplnotučného mléka
1 sáčekvanilkový pudink Dr. Oetker Originál
3-4 lžícekrupicového cukru
2 lžícerumu
1 lžícemásla
3 ksžloutky
1 ksvanilkový lusk, resp. dřeň z něj

Postup:

1. Kdo má, použije pekárnu zvyklým způsobem: Sypké, tekuté, nechat vymíchat a vykynout, nebo klasicky: z jedné lžíce vlažného mléka, lžíce cukru (odebranou z celkového množství v rcp) a lžíce hladké mouky umícháme kašičku a necháme vzejít kvásek (cca 15 minut)
2. Do mísy prosijeme mouku, ve zbylém mléce rozmícháme žloutky, všechny ostatní suroviny taktéž přidáme do mísy a nakonec i kvásek, vymícháme pružné nelepivé těsto a necháme 1 hodinu kynout, během kynutí alespoň 1x prohněteme
3. Vykynuté těsto vyklopíme na podložku, kterou jsme si zlehka poprášili hladkou moukou, a rozdělíme na 4 stejné díly, z každého dílu vyválíme hada cca 2 cm širokého, toho nakrájíme na stejné části, utvoříme kuličky a vyskládáme do vymazaného pekáčku
4. Boky buchtiček taktéž pomašlujeme máslem a pak ještě natřeme shora
5. V pekáčku necháme ještě 15 minut kynout
6. Pečeme v troubě na 200 °C cca 15 minut dozlatava
7. Buchtičky podáváme hojně přelité teplým krémem. Příprava krému:
1. Odměříme si 500 ml mléka, dáme do něj vyškrábanou dřeň z vanilkového lusku a pomalu zahříváme
2. Ve 200 ml mléka rozmícháme pudinkový prášek, jakmile začne mléko vřít, přidáme pudink, cukr a necháme na mírném plameni vařit cca 3 minuty
3. Ve zbývajícím mléce rozmícháme žloutky a přidáme do pudinku. NEVAŘÍME! necháme prohřívat do zhoustnutí těsně pod bodem varu
4. Nakonec přidáme rum a máslo.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy