Bůček upečený se stroužky česneku a jablky, podávaný s rybízovým glazé.
Ingredience:
2 kg | vepřového bůčku (nejlépe s kůží) |
20 g | hrubé mořské soli |
8 ks | malých červených jablíček |
4 ks | celé skořice |
2 ks | palice česneku |
Na rybízové glazé: | |
340 g | rybízového džemu |
250 ml | sladkého růžového vína |
250 ml | kuřecího vývaru |
Postup:
1. Na rybízové glazé do hrnce dáme rybízový džem, růžové víno, kuřecí vývar, postavíme na silný oheň a za stálého míchání zahříváme, aby se džem rozpustil, přivedeme k varu, pak plamen snížíme na střední a necháme probublávat 15 minut, aby vše zhoustlo, poté sundáme z tepla
2. Z omytých jablek přes stopku vykrojíme jádřince a místo nich vložíme do každého jablka půlku skořicového svitku
3. Bůček očistíme, do horní strany bůčku nebo kůže uděláme dlouhé zářezy jeden vedle druhého, maso ze všech stran osolíme, vložíme do pekáčku kůží dolů, dáme do vyhřáté trouby na 160 °C a pečeme 2 hodiny
3. Pak teplotu zvýšíme na 200 °C, bůček otočíme kůží nahoru, do pekáčku přidáme jablka, oloupané stroužky česneku a pečeme doměkka a křupava (asi 25 minut)
4. Nakrájený bůček podáváme společně s glazé.