Snad každý tento druh zákusku zná. Dalo by se říct, že doslova každá babička připravuje v létě bublaninu se sezónním ovocem. Léto je v plném proudu a ovocné stromy a keře se vybarvují, jak postupně jednotlivé druhy ovoce dozrávají. My jsme si pro vás připravili naprostou klasiku. Bublaninu s jahodami, malinami a třešněmi. Touto „sladkou tečkou“ potěšíte každého strávníka a po bublanině se během pár vteřin slehne zem. Ta naše je navíc připravená z kvalitní zakysané smetany, která se hrdě pyšní označením Regionální potravina ze Středočeského kraje.
Ingredience:
Počet porcí: 4 porce | |
450 g | hladké mouky |
200 g | zakysané smetany výrobce Proteco Agro z obce Ohaře |
200 g | cukru krystal |
100 g | čerstvých vypeckovaných třešní |
100 g | čerstvých jahod |
100 g | čerstvých malin |
20 g | moučkového cukru |
1 sáček | prášku do pečiva |
1 sáček | vanilkového cukru |
1 lžička | citronové kůry |
200 ml | mléka |
5 ks | vajec |
Postup:
- Smetanu, mléko, vejce, nastrouhanou citronovou kůru a všechny druhy cukrů vyšleháme do hladka a poté směs smícháme s moukou, práškem do pečiva a vše důkladně promícháme.
- Hotovou směs nalijeme do formy s pečicím papírem a přidáme na kousky nakrájené ovoce. Bublaninu pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 30 až 40 minut.
- Hotovou bublaninu necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.
Tip: Do bublaniny můžeme přidat jakékoliv čerstvé nebo zavařené ovoce. Záleží na období
a samozřejmě na chuti.
Více o zakysané smetany výrobce Proteco Agro z obce Ohaře ve Středočeském kraji najdete zde: ZAKYSANÁ SMETANA Z OBCE OHAŘE
Recept k článku: Užijte si letní piknik s pokrmy z místních specialit
Poznámka:zdroj: regionalnipotravina.cz