REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Brynzové pirohy III.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Oblíbená klasika v podobě pirohů z bramborového těsta plněného směsí brynzy a másla. Podávaná s rozškvařenou slaninou a kysanou smetanou.


Ingredience:
Na pirohy:
500 gpolohrubé mouky
500 gbrambor
200 mlvlažné vody
2 lžičkysoli
1 ksvejce
Na náplň:
125 gbrynzy
50 gmásla
2 lžičkysoli
1/2 lžičkymletého bílého pepře
A ještě:
200 gkysané smetany
200 guzeného špeku
nasekaná pažitka

Postup:

1. Brambory uvaříme i se slupkou do měkka, necháme vychladnout, oloupeme a najemno nastrouháme nebo prolisujeme lisem na brambory
2. Do větší mísy prosijeme mouku, přidáme 2 lžíce (z celkového množství) nastrouhaných brambor, vejce, sůl a vodu a vypracujeme hladké, pružné a nelepivé těsto
3. Necháme 15 minut odpočinout
4. Připravíme si náplň: do misky dáme změklé máslo, brynzu a nastrouhané brambory
5. Osolíme, přidáme pepř
6. Slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme
7. Těsto si rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme na tenký plát
8. Vhodnou sklenicí nebo vykrajovátkem na pirohy vykrajujeme kolečka, doprostřed každého dáme kuličku brynzové náplně, kraje důkladně uzavřeme
9. Osolenou vodu uvedeme k varu, vložíme pirohy a od doby, kdy vyplavou k hladině, vaříme 7 minut
10. Vybereme děrovanou lžící a v míse polijeme tukem z vyškvařené slaniny, aby se nám neslepily k sobě
11. Na talířích pohážeme vyškvařenou slaninou a přidáme kopeček zakysané smetany.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy