REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Brynzové pirohy III.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Oblíbená klasika v podobě pirohů z bramborového těsta plněného směsí brynzy a másla. Podávaná s rozškvařenou slaninou a kysanou smetanou.


Ingredience:
Na pirohy:
500 gpolohrubé mouky
500 gbrambor
200 mlvlažné vody
2 lžičkysoli
1 ksvejce
Na náplň:
125 gbrynzy
50 gmásla
2 lžičkysoli
1/2 lžičkymletého bílého pepře
A ještě:
200 gkysané smetany
200 guzeného špeku
nasekaná pažitka

Postup:

1. Brambory uvaříme i se slupkou do měkka, necháme vychladnout, oloupeme a najemno nastrouháme nebo prolisujeme lisem na brambory
2. Do větší mísy prosijeme mouku, přidáme 2 lžíce (z celkového množství) nastrouhaných brambor, vejce, sůl a vodu a vypracujeme hladké, pružné a nelepivé těsto
3. Necháme 15 minut odpočinout
4. Připravíme si náplň: do misky dáme změklé máslo, brynzu a nastrouhané brambory
5. Osolíme, přidáme pepř
6. Slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme
7. Těsto si rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme na tenký plát
8. Vhodnou sklenicí nebo vykrajovátkem na pirohy vykrajujeme kolečka, doprostřed každého dáme kuličku brynzové náplně, kraje důkladně uzavřeme
9. Osolenou vodu uvedeme k varu, vložíme pirohy a od doby, kdy vyplavou k hladině, vaříme 7 minut
10. Vybereme děrovanou lžící a v míse polijeme tukem z vyškvařené slaniny, aby se nám neslepily k sobě
11. Na talířích pohážeme vyškvařenou slaninou a přidáme kopeček zakysané smetany.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Tradiční pokrmy pro další vánoční dny – na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok

I další sváteční dny o vánočních svátcích, tedy na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok se podává v českých domácnostech mnoho skvělých pokrmů. V mnoha rodinách nesmí chybět svíčková na smetaně nebo nějaká vepřová pečeně, na Svátek svatého Štěpána pak krůta plněná nádivkou či jiná drůbeží dobrota. Na silvestra pak asi všichni milujeme chlebíčky, či různé jednohubky. Opět jsme pro vás vybrali výběr těch nejzajímavějších receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na skvělá jídla, která se tradičně podávají další dny po Štědrém dnu, tedy na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok.

číst dále ...

Vánoční menu – tradiční česká štědrovečerní večeře

Tradiční vánoční pokrmy na Štědrovečerní menu. Výběr 25 nejlepších tradičních českých receptů na jídla servírovaná na Štědrý den. Vybrali jsme ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na klasické štědrovečerní předkrmy, polévky, hlavní jídla i dezerty a moučníky.

číst dále ...

Studený podzim, teplé jídlo

V podzimní dny si naše tělo žádá více teplého jídla. Nejenom že se jím zahřejeme, ale dodá nám i potřebnou energii. V ideálním případě použijte i sezónní potraviny jako je řepa či brambory – ty mají výborný sytící index. Pomyslnou třešničkou je pak mák, kterým jídlo náležitě vyladíte.

číst dále ...

Globus: trvanlivé potraviny a drogerie pro Sbírku potravin levněji

Všech patnáct hypermarketů Globus se zapojí do letošní podzimní Sbírky potravin, která proběhne v sobotu 23. listopadu. Globus je nejdéle fungujícím partnerem sbírek a letošní akci podpoří speciální akční nabídkou, platnou jen v den sbírky a pro vybrané trvanlivé potraviny nebo drogerii. Veřejné sbírce předchází i zaměstnanecká sbírka Globusu.

číst dále ...

Podzimní menu od Hollandie

Mlhavo, ranní mrazíky, odpolední sluníčko, občas déšť, vůně padajícího listí. To je podzim. Se změnou počasí na sobě nejspíše pociťujete, že máte i jiné chutě. Proto pro vás česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR připravila voňavé sezónní recepty.

číst dále ...

Vykouzlete sněhové aranžmá s pomocí kokosových kuliček

Každoroční obavy z Vánoc strávených na blátě můžete letos hodit za hlavu. Správnou zimní atmosféru totiž letos vykouzlíte díky lahodným kokosovým kuličkám. Stačí je dekorovat nebesky modrým nebo perleťovým posypem a doplnit sněhově bílým slavnostním aranžmá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy