REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Broskvová Charlotta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Původní recept se jmenuje “Charlotte Malakoff”. Tento piškotový smetano-jahodový dort vymyslel francouzský šéfkuchař Marie-Antoine Carême (1784-1833), který se hodně zasloužil o vzestup francouzské gastronomie. Tato varianta receptu s broskvemi je také skvělá! Recept je na 4 kusy.


Ingredience:
Na těsto:
150 gmeruňkového džemu
5 lžicpolohrubé mouky
5 lžiccukru
5 ksvajec
Na krémovou náplň:
500 mlkysané smetany
150 mlšlehačky
100 mlsektu
300 gkompotovaných broskví
60 gcukru
25 gpráškové želatina nebo 4 ks plátky

Postup:

1. Vejce rozklepneme a opatrně oddělíme bílky od žloutků. z bílků vyšleháme tuhý sníh
2. Po částech do sněhu zamícháme cukr, žloutky a nakonec lehce vmícháme polohrubou mouku, těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem
3. Korpus pečeme v trouby vyhřáté na 200 °C asi 10 minut
4. Na upečený, mírně vychladlý plát, dáme utěrku a plech překlopíme, papír, který bude nahoře lehce pokapeme vodou a opatrně sloupneme
5. Piškotový plát potřeme meruňkovým džemem a pomocí utěrky pomalu zavineme
6. Úplně vychladlou roládu nakrájíme na 1 cm silné plátky a vyložíme jimi čtyři menší půlkulaté formičky (lze použít i větší hrnky)
7. Smetanu vyšleháme s cukrem dohladka, přidáme sekt a ještě šleháme, až se cukr úplně rozpustí, šlehačku vyšleháme do tuha
8. Želatinu připravíme dle návodu na obalu a vše vmícháme ke smetaně
9. Vyložené formičky naplníme do poloviny krémem, vložíme broskve, doplníme krém a přiklopíme roládou
10. Hotové Charloty dáme do lednice nejméně na 3 hodiny ztuhnout.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy