REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Broskvová Charlotta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Původní recept se jmenuje “Charlotte Malakoff”. Tento piškotový smetano-jahodový dort vymyslel francouzský šéfkuchař Marie-Antoine Carême (1784-1833), který se hodně zasloužil o vzestup francouzské gastronomie. Tato varianta receptu s broskvemi je také skvělá! Recept je na 4 kusy.


Ingredience:
Na těsto:
150 gmeruňkového džemu
5 lžicpolohrubé mouky
5 lžiccukru
5 ksvajec
Na krémovou náplň:
500 mlkysané smetany
150 mlšlehačky
100 mlsektu
300 gkompotovaných broskví
60 gcukru
25 gpráškové želatina nebo 4 ks plátky

Postup:

1. Vejce rozklepneme a opatrně oddělíme bílky od žloutků. z bílků vyšleháme tuhý sníh
2. Po částech do sněhu zamícháme cukr, žloutky a nakonec lehce vmícháme polohrubou mouku, těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem
3. Korpus pečeme v trouby vyhřáté na 200 °C asi 10 minut
4. Na upečený, mírně vychladlý plát, dáme utěrku a plech překlopíme, papír, který bude nahoře lehce pokapeme vodou a opatrně sloupneme
5. Piškotový plát potřeme meruňkovým džemem a pomocí utěrky pomalu zavineme
6. Úplně vychladlou roládu nakrájíme na 1 cm silné plátky a vyložíme jimi čtyři menší půlkulaté formičky (lze použít i větší hrnky)
7. Smetanu vyšleháme s cukrem dohladka, přidáme sekt a ještě šleháme, až se cukr úplně rozpustí, šlehačku vyšleháme do tuha
8. Želatinu připravíme dle návodu na obalu a vše vmícháme ke smetaně
9. Vyložené formičky naplníme do poloviny krémem, vložíme broskve, doplníme krém a přiklopíme roládou
10. Hotové Charloty dáme do lednice nejméně na 3 hodiny ztuhnout.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy