REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Broskvová Charlotta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Původní recept se jmenuje “Charlotte Malakoff”. Tento piškotový smetano-jahodový dort vymyslel francouzský šéfkuchař Marie-Antoine Carême (1784-1833), který se hodně zasloužil o vzestup francouzské gastronomie. Tato varianta receptu s broskvemi je také skvělá! Recept je na 4 kusy.


Ingredience:
Na těsto:
150 gmeruňkového džemu
5 lžicpolohrubé mouky
5 lžiccukru
5 ksvajec
Na krémovou náplň:
500 mlkysané smetany
150 mlšlehačky
100 mlsektu
300 gkompotovaných broskví
60 gcukru
25 gpráškové želatina nebo 4 ks plátky

Postup:

1. Vejce rozklepneme a opatrně oddělíme bílky od žloutků. z bílků vyšleháme tuhý sníh
2. Po částech do sněhu zamícháme cukr, žloutky a nakonec lehce vmícháme polohrubou mouku, těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem
3. Korpus pečeme v trouby vyhřáté na 200 °C asi 10 minut
4. Na upečený, mírně vychladlý plát, dáme utěrku a plech překlopíme, papír, který bude nahoře lehce pokapeme vodou a opatrně sloupneme
5. Piškotový plát potřeme meruňkovým džemem a pomocí utěrky pomalu zavineme
6. Úplně vychladlou roládu nakrájíme na 1 cm silné plátky a vyložíme jimi čtyři menší půlkulaté formičky (lze použít i větší hrnky)
7. Smetanu vyšleháme s cukrem dohladka, přidáme sekt a ještě šleháme, až se cukr úplně rozpustí, šlehačku vyšleháme do tuha
8. Želatinu připravíme dle návodu na obalu a vše vmícháme ke smetaně
9. Vyložené formičky naplníme do poloviny krémem, vložíme broskve, doplníme krém a přiklopíme roládou
10. Hotové Charloty dáme do lednice nejméně na 3 hodiny ztuhnout.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy