REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bratislavský guláš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Guláš 100 x jinak! Tento recept se připravuje z hovězího masa předního, několika druhů koření a kořenové zeleniny.


Ingredience:
1 kghovězího masa předního
150 gkořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 kscibule
1 ksmrkve
1 kspetržele
1/4 ksceleru
1/2 kscitrónu
1 lžičkahořčice
0,5 lmléka
divoké koření (tymián, bobkový list, celý pepř, nové koření)
voda
hladká mouka
sádlo
cukr
sůl

Postup:

1. Maso opláchneme a nakrájíme na kostky asi po 25 g
2. Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na plátky nebo malé kostky a přidáme k ní očištěnou a na kostičky nakrájenou větší cibuli
3. Na rozpáleném tuku, v hrnci, pak zeleninu orestujeme, přidáme maso, které v základu opečeme
4. Opečené maso osolíme, přidáme divoké koření, půl citrónu nakrájeného na plátky, podlijeme teplou vodou, přikryjeme poklicí a dusíme do změknutí masa
5. Asi po 100-120 minutách dušení měkké maso vyjmeme, uchováme v teple a šťávu zahustíme jíškou, připravenou z hladké mouky a sádla, dobře rozšleháme
6. Do omáčky pak přidáme lžičku hořčice, mléko, dobře promícháme a vaříme cca 30 minut
7. Hotovou omáčku dosolíme a přecedíme
8. Zvlášť v menším hrnci uvaříme jednu mrkev, petržel a 1/4 celeru
9. Uvařenou zeleninu pak nakrájíme na nudličky a přidáme do hotového guláše společně s masem, ještě chvíli povaříme.

Doporučení:

Vhodné přílohy: Houskové knedlíky, vařené těstoviny nebo například máslové noky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Novoroční detoxikace i posílení organismu si žádají vodu

Příchod nového roku vítá po svátečních oslavách mnoho lidí s řadou předsevzetí, která si většinou kladou za cíl detoxikovat a posílit organismus a ideálně i zhubnout či zformovat postavu. Toto úsilí se neobejde bez pravidelného pohybu a dostatku tekutin. Hledáte-li jednoduché a chytré řešení, volte výrobníky SodaStream. V pohodlí a bezpečí domova vám během chvilky připraví čerstvou perlivou vodu a ušetří čas, námahu i výdaje.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy