Guláš 100 x jinak! Tento recept se připravuje z hovězího masa předního, několika druhů koření a kořenové zeleniny.
Ingredience:
1 kg | hovězího masa předního |
150 g | kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) |
1 ks | cibule |
1 ks | mrkve |
1 ks | petržele |
1/4 ks | celeru |
1/2 ks | citrónu |
1 lžička | hořčice |
0,5 l | mléka |
divoké koření (tymián, bobkový list, celý pepř, nové koření) | |
voda | |
hladká mouka | |
sádlo | |
cukr | |
sůl |
Postup:
1. Maso opláchneme a nakrájíme na kostky asi po 25 g
2. Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na plátky nebo malé kostky a přidáme k ní očištěnou a na kostičky nakrájenou větší cibuli
3. Na rozpáleném tuku, v hrnci, pak zeleninu orestujeme, přidáme maso, které v základu opečeme
4. Opečené maso osolíme, přidáme divoké koření, půl citrónu nakrájeného na plátky, podlijeme teplou vodou, přikryjeme poklicí a dusíme do změknutí masa
5. Asi po 100-120 minutách dušení měkké maso vyjmeme, uchováme v teple a šťávu zahustíme jíškou, připravenou z hladké mouky a sádla, dobře rozšleháme
6. Do omáčky pak přidáme lžičku hořčice, mléko, dobře promícháme a vaříme cca 30 minut
7. Hotovou omáčku dosolíme a přecedíme
8. Zvlášť v menším hrnci uvaříme jednu mrkev, petržel a 1/4 celeru
9. Uvařenou zeleninu pak nakrájíme na nudličky a přidáme do hotového guláše společně s masem, ještě chvíli povaříme.
Vhodné přílohy: Houskové knedlíky, vařené těstoviny nebo například máslové noky.