REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Burgundské hovězí III.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Prošpikované maso obalené ve slanině, podušené na cibulovém základě spolu s mrkví a dalšími ingrediencemi.


Ingredience:
800 ghovězí kýty
100 gslaniny
100 gplátků anglické slaniny
100 gžampionů
500 mlmasového vývaru
250 mlčerveného vína
100 mloleje
2 lžícehladké mouky
1 lžícerajčatového protlaku
1 lžícecukru krupice
6 kskuliček nového koření
6 kskuliček černého pepře
2 ksmrkve
2 ksbobkových listů
1 kscibule
1 kssnítky tymiánu
sůl

Postup:

1. Maso odblaníme, opláchneme, osušíme, osolíme, prošpikujeme na klínky nakrájenou slaninou, zabalíme do plátků anglické slaniny, převážeme kuchyňským provázkem a opečeme na 2 lžících rozehřátého oleje ze všech stran
2. V hrnci na troše rozehřátého oleje orestujeme oloupanou na jemno nakrájenou cibuli a očištěnou na drobno nakrájenou mrkev, přidáme rajčatový protlak, zalijeme červeným vínem a vývarem, vložíme maso, bobkové listy, kuličky pepře i nového koření, tymián a pod pokličkou dusíme doměkka (asi 70 minut), pak maso vyjmeme a uložíme v teple
3. Ze zbytku oleje a hladké mouky usmažíme tmavší jíšku, vmícháme do omáčky, provaříme a vše přecedíme
4. Pak do přecezené omáčky přidáme očištěné na plátky nakrájené žampiony, zbylou očištěnou na menší kousky nakrájenou mrkev, uvaříme doměkka, nakonec dochutíme solí, pepřem a cukrem
5. Maso zbavíme provázku, nakrájíme na plátky, na talíři přelijeme omáčkou a podáváme s vařenými bramborami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy