Prošpikované maso obalené ve slanině, podušené na cibulovém základě spolu s mrkví a dalšími ingrediencemi.
Ingredience:
800 g | hovězí kýty |
100 g | slaniny |
100 g | plátků anglické slaniny |
100 g | žampionů |
500 ml | masového vývaru |
250 ml | červeného vína |
100 ml | oleje |
2 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | rajčatového protlaku |
1 lžíce | cukru krupice |
6 ks | kuliček nového koření |
6 ks | kuliček černého pepře |
2 ks | mrkve |
2 ks | bobkových listů |
1 ks | cibule |
1 ks | snítky tymiánu |
sůl |
Postup:
1. Maso odblaníme, opláchneme, osušíme, osolíme, prošpikujeme na klínky nakrájenou slaninou, zabalíme do plátků anglické slaniny, převážeme kuchyňským provázkem a opečeme na 2 lžících rozehřátého oleje ze všech stran
2. V hrnci na troše rozehřátého oleje orestujeme oloupanou na jemno nakrájenou cibuli a očištěnou na drobno nakrájenou mrkev, přidáme rajčatový protlak, zalijeme červeným vínem a vývarem, vložíme maso, bobkové listy, kuličky pepře i nového koření, tymián a pod pokličkou dusíme doměkka (asi 70 minut), pak maso vyjmeme a uložíme v teple
3. Ze zbytku oleje a hladké mouky usmažíme tmavší jíšku, vmícháme do omáčky, provaříme a vše přecedíme
4. Pak do přecezené omáčky přidáme očištěné na plátky nakrájené žampiony, zbylou očištěnou na menší kousky nakrájenou mrkev, uvaříme doměkka, nakonec dochutíme solí, pepřem a cukrem
5. Maso zbavíme provázku, nakrájíme na plátky, na talíři přelijeme omáčkou a podáváme s vařenými bramborami.