REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bratislavská roštěná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plátky hovězího roštěnce podušené a servírované s omáčkou ze zeleninového vývaru a šťávy z masa.


Ingredience:
1 kghovězího roštěnce
2 kscibule
1 ksmrkve
1 kssterilované okurky
1/2 ksceleru
0,5 lmléka
1 dclsmetany
1/2 dclrajského protlaku
1 lžícesterilovaného hrášku
hladká mouka
tuk
voda
sůl

Postup:

1. Maso opláchneme, nakrájíme na plátky, nařízneme okraje, naklepeme a osolíme
2. Roštěnky zprudka opečeme v hrnci po obou stranách na tuku
3. Opečené roštěnky vyjmeme a do zbylého tuku vložíme nadrobno nakrájenou cibuli, zalijeme vlažnou vodou, přidáme roštěnky a pod pokličkou dusíme maso doměkka, během dušení maso občas obrátíme a dle potřeby doléváme vodu, dusíme cca 30 minut
4. Očištěnou zeleninu, tedy mrkev a celer, nakrájíme na nudličky a uvaříme ji v mírně osolené vodě
5. Zvlášť nakrájíme sterilovanou okurku a připravíme si jednu polévkovou lžíci sterilovaného hrášku
6. Měkké maso vyjmeme a vložíme ho do čistého hrnce, šťávu zaprášíme hladkou moukou, zředíme ji vývarem z povařené zeleniny, přidáme mléko a rajský protlak, dobře promícháme a vaříme 30 minut, před koncem varu přidáme smetanu a necháme přejít varem
7. Hotovou omáčku přecedíme přes cedník na roštěnky
8. Nakonec do omáčky přidáme uvařenou zeleninu, nakrájený okurek a sterilovaný hrášek, dle chuti osolíme.

Doporučení:

Jako přílohu servírujeme houskový knedlík.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Odlehčený červen: snadné a lehké recepty z čerstvých surovin

Horký začátek června a nadcházející letní sezóna si říkají nejen o odlehčený šatník, ale také o lehké menu plné čerstvé zeleniny a kvalitních surovin z našich luhů a hájů. Nechte se inspirovat recepty na pokrmy, které zasytí, ale zbytečně nezatíží.

číst dále ...

Luštěniny jako základ moderní kuchyně

Moderní kuchařky boří mýty ve stravování. Namísto masných pokrmů přinášejí do Česka variace na zdravá jídla z celého světa. Luštěniny se díky nim dostávají z přílohového místa na výsluní našich talířů. Inspirujte se 3 nejoblíbenějšími recepty!

číst dále ...

Sedmero zajímavostí o ledovém čaji

Ledové čaje nejrůznějších příchutí se v  posledních letech těší stále větší oblibě po celém světě. Patříte také mezi hrdé fanoušky tohoto jedinečného osvěžení s neodolatelnou chutí? Potom je právě teď ideální čas dozvědět se o něm pár zajímavostí, kterými budete moci ohromovat své okolí.

číst dále ...

Které produkty z mléka získali ocenění v soutěži Mlékárenský výrobek roku?

Před pár dny se v Národním zemědělském muzeu v Praze uskutečnilo slavnostní vyhlášení výsledků soutěže „Mlékárenský výrobek roku 2019“. Ocenění nejlepších produktů z mléka pro rok 2019 proběhlo v rámci společensko-odborné akce „Oslava mléka“. Sedmnáctého ročníku soutěže se zúčastnilo rekordních 23 tuzemských výrobců. Výrobky byly hodnoceny celkem v 11 kategoriích.

číst dále ...

Bílý jogurt bez laktózy od Hollandie jednoznačně vyhrál svou kategorii v soutěži Mlékárenský výrobek roku 2019

Bezlaktózový jogurt od české mlékárny Hollandia převálcoval svými kvalitami konkurenci v jedné z nejpočetněji obsazené kategorii soutěže Mlékárenský výrobek roku 2019. Produkty z mléka hodnotilo 23 nezávislých odborníků na konci dubna. Bílý jogurt bez laktózy si podmanil porotce především svou chutí, která je příjemně jogurtově kyselá, což není u výrobků bez laktózy zvykem.

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování či využití čerstvých meruněk

Meruňky jsou skvělé čerstvé, jen tak, ale také po staletí patří mezi oblíbené suroviny mnoha světových kuchyní, včetně té naší české! V tomto výběru vyzkoušených receptů jsme prohledali za vás naši databázi a našli pro vás ty nejlepší recepty, co v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz máme na zpracování nebo využití právě meruněk.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy