Plátky hovězího roštěnce podušené a servírované s omáčkou ze zeleninového vývaru a šťávy z masa.
Ingredience:
1 kg | hovězího roštěnce |
2 ks | cibule |
1 ks | mrkve |
1 ks | sterilované okurky |
1/2 ks | celeru |
0,5 l | mléka |
1 dcl | smetany |
1/2 dcl | rajského protlaku |
1 lžíce | sterilovaného hrášku |
hladká mouka | |
tuk | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Maso opláchneme, nakrájíme na plátky, nařízneme okraje, naklepeme a osolíme
2. Roštěnky zprudka opečeme v hrnci po obou stranách na tuku
3. Opečené roštěnky vyjmeme a do zbylého tuku vložíme nadrobno nakrájenou cibuli, zalijeme vlažnou vodou, přidáme roštěnky a pod pokličkou dusíme maso doměkka, během dušení maso občas obrátíme a dle potřeby doléváme vodu, dusíme cca 30 minut
4. Očištěnou zeleninu, tedy mrkev a celer, nakrájíme na nudličky a uvaříme ji v mírně osolené vodě
5. Zvlášť nakrájíme sterilovanou okurku a připravíme si jednu polévkovou lžíci sterilovaného hrášku
6. Měkké maso vyjmeme a vložíme ho do čistého hrnce, šťávu zaprášíme hladkou moukou, zředíme ji vývarem z povařené zeleniny, přidáme mléko a rajský protlak, dobře promícháme a vaříme 30 minut, před koncem varu přidáme smetanu a necháme přejít varem
7. Hotovou omáčku přecedíme přes cedník na roštěnky
8. Nakonec do omáčky přidáme uvařenou zeleninu, nakrájený okurek a sterilovaný hrášek, dle chuti osolíme.
Jako přílohu servírujeme houskový knedlík.