REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Brambory vařené ve slupce – základní recept

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Proč vařit brambory ve slupce? V bramborách se uchová více tělu prospěšných látek. Ve slupce vaříme hlavně mladé brambory s tenkou slupkou, starší brambory se silnější slupkou raději vaříme již oloupané.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
500-600 gbrambor se slabší slupkou
voda na opláchnutí a očištění brambor
mírně osolená voda
kartáček
kmín
dostatečně velký hrnec s pokličkou

Postup:
  1. Brambory důkladně očistíme (odrbeme) kartáčkem pod studenou tekoucí vodou, pak je necháme okapat
  2. Do hrnce nalijeme nejlépe horkou vodu, přivedeme ji k varu
  3. Vodu mírně osolíme, přidáme kmín a vložíme brambory
  4. Vaříme 10 minut, některé druhy budou hotové, jiné ne, zkontrolujeme píchnutím nože do brambory, zda jsou hotové
  5. Hrnec sundáme ze zdroje tepla, vodu slijeme, brambory buď ihned použijeme nebo dále zpracujeme dle příslušných receptur, do úplného vychladnutí je necháme odklopené, jinak by zlojovatěly.
Doporučení:

Brambor je více odrůd, přitom každá odrůda vyžaduje jinou dobu varu. Při zkoušení nové odrůdy si je raději ke konci vaření pohlídejte, aby se vám brambory nerozvařily. A jak poznáte, že jsou uvařené? Po píchnutí nožem do brambory krásně sjede z nože …

Poznámka:

Někdo očištěné brambory zalije studenou vodou a pak dá vařit, i tak je to možné, ovšem bude trvat o něco déle, než se brambory uvaří …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy