REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Brambory vařené ve slupce – základní recept

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Proč vařit brambory ve slupce? V bramborách se uchová více tělu prospěšných látek. Ve slupce vaříme hlavně mladé brambory s tenkou slupkou, starší brambory se silnější slupkou raději vaříme již oloupané.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
500-600 gbrambor se slabší slupkou
voda na opláchnutí a očištění brambor
mírně osolená voda
kartáček
kmín
dostatečně velký hrnec s pokličkou

Postup:
  1. Brambory důkladně očistíme (odrbeme) kartáčkem pod studenou tekoucí vodou, pak je necháme okapat
  2. Do hrnce nalijeme nejlépe horkou vodu, přivedeme ji k varu
  3. Vodu mírně osolíme, přidáme kmín a vložíme brambory
  4. Vaříme 10 minut, některé druhy budou hotové, jiné ne, zkontrolujeme píchnutím nože do brambory, zda jsou hotové
  5. Hrnec sundáme ze zdroje tepla, vodu slijeme, brambory buď ihned použijeme nebo dále zpracujeme dle příslušných receptur, do úplného vychladnutí je necháme odklopené, jinak by zlojovatěly.
Doporučení:

Brambor je více odrůd, přitom každá odrůda vyžaduje jinou dobu varu. Při zkoušení nové odrůdy si je raději ke konci vaření pohlídejte, aby se vám brambory nerozvařily. A jak poznáte, že jsou uvařené? Po píchnutí nožem do brambory krásně sjede z nože …

Poznámka:

Někdo očištěné brambory zalije studenou vodou a pak dá vařit, i tak je to možné, ovšem bude trvat o něco déle, než se brambory uvaří …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy