REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Brambory v sýrovém bešamelu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Uvařené brambory zalité bešamelem smíchaným se sýrem, zapečené v troubě dozlatova. Takto připravené brambory jsou vhodné jako příloha k pečeným nebo grilovaným masům, či jako samostatný chod, pak je podáváme se zeleninovým salátem nebo čalamádou.


Ingredience:
1 kgvařených brambor ve šlupce
150-200 gstrouhaného sýra
30 ghladké mouky
1 kspórku
0,5 lmléka
muškátový oříšek
máslo
voda
sůl

Postup:

1. Brambory uvaříme, necháme zchladnout, oloupeme, pokrájíme na čtvrtky nebo na plátky a narovnáme do vymaštěného pekáče
2. Připravené brambory v pekáči posypeme na kolečka pokrájeným pórkem
3. Do rozpuštěného másla vmícháme mouku a necháme zpěnit, postupně přiléváme vlažné mléko a za stálého míchání připravíme hustý bešamel, který osolíme a okořeníme muškátovým oříškem
4. Bešamel smícháme s nastrouhaným sýrem a přelijeme jím brambory, které v troubě vyhřáté na 200 °C zapečeme dozlatova.

Doporučení:

Je lepší brambory dát nahřát do trouby a až horké zalít bešamelem.

Poznámka:

Autor receptu: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy