Pokud hledáte nějakou chutnou přílohu k různě pečeným, grilovaným či případně restovaným masům, vyzkoušejte tento jednoduchý recept na brambory upečené v alobalu, servírované přepůlené, ozdobené česnekovo-bylinkovým dipem, určitě vám bude chutnat.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
8 ks | středně velkých brambor |
snítky tymiánu | |
alobal | |
olej | |
sůl | |
Na bylinkový dip: | |
1/2 kelímku | bílého jogurtu |
1/2 kelímku | zakysané smetany |
2-3 hrsti | nasekaných bylinek (listů naťové petrželky, bazalky, máty ....) |
1 lžička | cukru krystal |
2-3 ks | stroužky česneku |
1/2 ks | naťové (jarní) cibulky |
citronová šťáva | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Důkladně očištěné, neoloupané, brambory osolíme, pokapeme olejem a zabalíme do alobalu (každou zvlášť!) spolu se snítky (větvičkami) tymiánu.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 60-70 minut, záleží na troubě a velikosti brambor.
- Brambory částečně rozbalíme, přepůlíme, mírně osolíme, doplníme dipem a podáváme.
Příprava bylinkového dipu:
- Půlku jogurt vyklepneme z kelímku do větší misky, stejně tak půlku zakysané smetany, smícháme je spolu.
- Do dipu dále zamícháme prolisované stroužky česneku, nadrobno posekanou naťovou cibulku a nasekané bylinky, opět vše promícháme.
- Dip nakonec dochutíme citronovou šťávou, cukrem, pepřem a solí, opět promícháme, necháme v lednici chvíli odležet.
Místo oleje můžeme brambory omastit máslem. K tymiánu můžeme přidat i další bylinky.