Závin z bramborového těsta plněný podušenou směsí z hub, mrkve a pórku, potřený vejcem, upečený v troubě dozlatova.
Ingredience:
600 g | ve slupce vařených brambor |
200 g | polohrubé mouky |
200 g | čerstvých hub |
2 lžíce | másla |
4 ks | vajec |
2 ks | mrkve |
1 ks | menšího pórku |
žloutek na potření | |
mouka na vál | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Na rozehřátém másle orestujeme na kolečka nakrájený pórek, oškrábané, na hrubo nastrouhané mrkve, očištěné, na menší kousky nakrájené houby, osolíme, opepříme a podusíme doměkka
2. Pak směs zalijeme 3 vejci, necháme je za stálého míchání ztuhnout a odstavíme z tepla
3. Vychladlé uvařené brambory oloupeme, na jemno nastrouháme nebo prolisujeme, přidáme 1 vejce, polohrubou mouku a rychle vypracujeme těsto
4. Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, potřeme připravenou vychladlou náplní, svineme, položíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným žloutkem, vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova (asi 30 minut)
5. Hotový závin nakrájíme šikmo na dílky a podáváme teplý nebo i studený.