Bramborové těsto pokladené meruňkami, posypané drobenkou a pečené v troubě dozlatova.
Ingredience:
200 g | kompotovaných meruněk |
150 g | moučkového cukru |
150 g | másla |
140 g | polohrubé mouky |
100 g | brambor |
3 ks | vajec |
1/2 sáčku | prášku do pečiva |
3 lžíce | zakysané smetany |
tuk a hrubá mouka na formu | |
Na drobenku: | |
2 lžíce | moučkového cukru |
2 lžíce | hrubé mouky |
1 lžíce | másla |
Postup:
1. Uvařené brambory ve slupce necháme vychladnout, oloupeme je a nastrouháme na jemno
2. Rozměklé máslo utřeme s moučkovým cukrem, postupně zašleháme rozklepnutá vejce a přimícháme zakysanou smetanu
3. Polohrubou mouku prosijeme s kypřícím práškem do pečiva, promícháme ji s nastrouhanými bramborami, zlehka zapracujeme vaječnou hmotu a vypracujeme těsto, které vložíme do tukem vymazané a moukou vysypané koláčové formy
4. Okapané meruňky naskládáme na povrch těsta, posypeme drobenkou připravenou z hrubé mouky, moučkového cukru a změklého másla a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 40 minut
5. Pak koláč z trouby vyndáme, necháme vychladnout, nakrájíme na řezy a podáváme.
Můžeme použít i čerstvé ovoce.