REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bramborový koláč II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Předvařené brambory nakrájená na tenké plátky, zapečené spolu s anglickou slaninou, šalotkou a dalšími ingrediencemi.


Ingredience:
Rozpis cca na 5-6 porcí:
1,3 kgbrambor typu B
200 ganglické slaniny
85 gmásla
3 ksšalotky
5 lžicolivového oleje
1 lžícečerstvých tymiánových lístků
špetka strouhaného muškátového oříšku
mletý černý pepř
hrubá mořská sůl
několik krátkých snítek čerstvých tymiánových lístků

Postup:

1. Brambory oloupáme a v hrnci s mírně osolenou vodou je povaříme 3-4 minuty, pak je scedíme a důkladně necháme okapat
2. Okapané brambory nakrájíme na tenké plátky
3. Dno nejlépe kulaté zapékací mísy polijeme částí rozpuštěného másla tak, aby jsme zalili celé dno, doprostřed umístíme pár snítek tymiánu, ty zatížíme kolečkem brambory
4. Část brambor pak v pravidelných kruzích rozložíme okolo tak, aby úplně zakryly dno
5. Zbývající bramborové plátky dáme do mísy, přelijeme je nespotřebovaným rozpuštěným máslem, přidáme špetku muškátového oříšku, lístky tymiánu, hodně osolíme a dochutíme pepřem
6. V pánvi na rozpáleném olivovém oleji osmahneme na jemno nakrájenou šalotku a zhruba po 5 minutách přidáme i na nudličky nakrájenou slaninu
7. Směs vmícháme k bramborám a pak vše navršíme do zapékací mísy
8. V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme asi 75 minut, občas misku z trouby vyndáme, brambory přitlačíme ke dnu a zakápneme olivovým olejem
9. Hotové bramborový dort opatrně vyklopíme (aby nám zůstal v celku) na talíř a zdobíme hrubou mořskou solí.

Doporučení:

Skvělá příloha k pečeným a dušeným masům.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy