Ve vrstvách pečené silnější plátky brambor, dochucené estragonem, muškátovým oříškem, smetanou, pepřem a solí.
Ingredience:
6-7 ks | větších brambor |
1 ks | muškátového oříšku |
1 ks | stroužek česneku |
1 hrst | zelených lístků estragonu |
100 ml | smetany |
100 ml | mléka |
kousek másla | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Oloupané, pod tekoucí studenou vodou oprané a okapané brambory nakrájíme na silnější plátky
2. Zapékací misku vymažeme máslem a potřeme rozpůleným stroužkem česneku
3. Plátky brambor klademe do misky tak, aby se částečně překrývaly
4. První vrstvu osolíme, okořeníme pepřem a posypeme natrhanými lístky estragonu, pokračujeme další vrstvou brambor, tu osolíme, opepříme a místo lístků estragonu posypeme jemně nastrouhaným muškátovým oříškem
5. Vrstvy opakujeme, dokud nespotřebujeme všechny brambory
6. Nakonec brambory v misce přelijeme smetanou smíchanou s mlékem
7. Pokrm pečeme v troubě vyhřáté na 180-190 °C asi 40 minut, dokud nám povrch nezezlátne.