Uvařené brambory nakrájené na čtvrtky, obalené šunkou, střídavě napíchané na jehly spolu s cibulí a paprikou, opečené na oleji dozlatova.
Ingredience:
8 ks | středně velkých brambor |
6 ks | plátků parmské šunky (může být i jiná) |
2 ks | papriky (červené, žluté) |
1 ks | červené cibule |
4 lžíce | bazalkového pesta |
2 lžíce | oleje |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Brambory důkladně omyjeme (nové nemusíme loupat, můžeme je nechat ve slupce a pak je tak i konzumovat), podélně je nakrájíme na měsíčky a uvaříme ve vroucí osolené vodě, přibližně 12-15 minut (dáváme pozor, aby se nepřevařily, rozpadly by se), scedíme je a necháme okapat
2. Očištěné papriky omyjeme, nakrájíme na kostky, oloupanou cibuli rozčtvrtíme a rozebereme na měsíčky
3. Povařené čtvrtky brambor potřeme bazalkovým pestem, obalíme v plátcích šunky, na špejle nebo grilovací jehly, střídavě napichujeme obalené brambory, nakrájenou cibuli, papriku a připravené špízy podle chuti osolíme a opepříme
4. Na pánev s rozehřátým olejem vložíme bramborové špízy, které ze všech stran dozlatova opečeme, vyndáme je, necháme okapat od tuku na papírovém ubrousku a podáváme.
Ke špízům se skvěle hodí některá ze studených omáček (dipů).
Poznámka:Bazalkové pesto – italská omáčka, kterou zakoupíte ve většině supermarketů.