Podlouhlé brambory nakrájené nožem do spirály, napíchané na špejlích, usmažené dozlatova v rozpáleném oleji, nebo upečené v troubě. Recept podle reportéra Ládi Hrušky.
Ingredience:
nejlépe podlouhlé neoloupané brambory | |
olej na smažení | |
špejle | |
sůl | |
(bylinky na dochucení, další koření dle chuti) |
Postup:
1. Neoloupané brambory očistíme (případně špičky brambor odřízneme), následně každou propíchneme špejlí
2. Do brambory na prkénku zařízneme nůž a spirálovitě otáčíme bramborou, až ji nařízneme po celé délce, naříznuté brambory na špejli trochu natáhneme
3. Bramborové spirály pak osmažíme, buď ve fritéze nebo upečeme v troubě; po osmažení ve fritéze nebo fritovacím hrnci brambory osolíme a případně posypeme nasekanými bylinkami, pokud je uděláme v troubě, tak ještě před pečením zakápneme olivovým olejem a osolíme, pečeme v troubě vyhřáté na 210 °C dozlatova.
Další recepty Ládi Hrušky najdete zde: Recepty Ládi Hrušky z TV Nova rozvířily internetový svět gastronomie v Česku!.