REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bramborové lívance s koprovou brynzou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na Zahradě Čech získal v celostátní soutěži tento neobvyklý recept na slané bramborové lívanečky bronzovou medaili.


Ingredience:
450 ghrubé mouky
230 gve slupce vařených brambor
25 gčerstvého droždí
150 mlvlažného mléka
2 kscelých vajec
2 lžičky soli (rovné)
1 lžička cukru
Koprová brynza:
4-6 lžiczakysané smetany
2 lžícečerstvého kopru
250 gbrynzy
sůl podle chuti
A ještě:
2 lžičkyhladké mouky na droždí
olej nebo sádlo na smažení
hladká mouka na vál

Postup:

1. Do mouky smíchané se solí uděláme důlek
2. Do něj nadrobíme droždí, které posypeme cukrem, zaliejeme třemi lžícemi vlažného mléka a zasypeme hladkou moukou
3. Pak si oloupeme brambory (nejlépe uvařené den předem) a najemno je nastrouháme
4. Když vzejde kvásek, přidáme vajíčka, mléko a brambory
5. Promícháme, až vznikne kompaktní hmota, vytvoříme bochánek a přikryjeme jej pokličkou
6. Těsto necháme asi hodinu na teplém místě kynout
7. Brynzová směs: Mezi tím vidličkou rozmačkáme brynzu, přidáme kysanou smetanu, kopr a sůl podle chuti (- každá brynza je jinak slaná, někdy není vůbec potřeba dosolit, tak pro jistotu ochutnejte)
8. Směs uložíme do lednice
9. Tvarování a smažení lívanečků: na vál pomoučený hladkou moukou dejte asi 4 lžíce vykynutého těsta a posypejte je moukou i z vrchní strany
10. Pak válečkem vytvořte ovál o tloušťce asi 1,5 cm
11. Skleničku o vhodném průměru si “namočte” do hladké mouky a vykrajujte kolečka
12. Ta vkládejte do středně vyhřátého oleje na lívanečník nebo na pánev
13. Smažte po obou stranách dozlatova
14. Hotové lívanečky pokládejte do mísy vyložené papírovým ubrouskem, aby se odsál přebytečený tuk
15. Lívanečky podávejte horké i studené se lžičkou brynzové směsi, ozdobené snítkou kopru.

Doporučení:

Lívance jsou skvělé i potřené česnekem a posypané sýrem – jako langoše. Výborně chutnají také k polévkám (hrachová, bramborová, česnečka…) a když je méně osolíte, můžete je jíst na sladko.

Poznámka:

Autor textu i fotografie: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy