Na Zahradě Čech získal v celostátní soutěži tento neobvyklý recept na slané bramborové lívanečky bronzovou medaili.
Ingredience:
450 g | hrubé mouky |
230 g | ve slupce vařených brambor |
25 g | čerstvého droždí |
150 ml | vlažného mléka |
2 ks | celých vajec |
2 lžičky | soli (rovné) |
1 lžička | cukru |
Koprová brynza: | |
4-6 lžic | zakysané smetany |
2 lžíce | čerstvého kopru |
250 g | brynzy |
sůl podle chuti | |
A ještě: | |
2 lžičky | hladké mouky na droždí |
olej nebo sádlo na smažení | |
hladká mouka na vál |
Postup:
1. Do mouky smíchané se solí uděláme důlek
2. Do něj nadrobíme droždí, které posypeme cukrem, zaliejeme třemi lžícemi vlažného mléka a zasypeme hladkou moukou
3. Pak si oloupeme brambory (nejlépe uvařené den předem) a najemno je nastrouháme
4. Když vzejde kvásek, přidáme vajíčka, mléko a brambory
5. Promícháme, až vznikne kompaktní hmota, vytvoříme bochánek a přikryjeme jej pokličkou
6. Těsto necháme asi hodinu na teplém místě kynout
7. Brynzová směs: Mezi tím vidličkou rozmačkáme brynzu, přidáme kysanou smetanu, kopr a sůl podle chuti (- každá brynza je jinak slaná, někdy není vůbec potřeba dosolit, tak pro jistotu ochutnejte)
8. Směs uložíme do lednice
9. Tvarování a smažení lívanečků: na vál pomoučený hladkou moukou dejte asi 4 lžíce vykynutého těsta a posypejte je moukou i z vrchní strany
10. Pak válečkem vytvořte ovál o tloušťce asi 1,5 cm
11. Skleničku o vhodném průměru si “namočte” do hladké mouky a vykrajujte kolečka
12. Ta vkládejte do středně vyhřátého oleje na lívanečník nebo na pánev
13. Smažte po obou stranách dozlatova
14. Hotové lívanečky pokládejte do mísy vyložené papírovým ubrouskem, aby se odsál přebytečený tuk
15. Lívanečky podávejte horké i studené se lžičkou brynzové směsi, ozdobené snítkou kopru.
Lívance jsou skvělé i potřené česnekem a posypané sýrem – jako langoše. Výborně chutnají také k polévkám (hrachová, bramborová, česnečka…) a když je méně osolíte, můžete je jíst na sladko.
Poznámka:Autor textu i fotografie: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.