Uvařené brambory, nastrouhané a promíchané s moukou a krupicí, povařené ve tvaru šišek v osolené vodě a pak zlehka opečené na sádle.
Ingredience:
1 kg | brambor |
120 g | hrubé mouky |
100 g | krupice |
1 ks | vejce |
sádlo | |
sůl | |
voda na uvaření šišek |
Postup:
1. Brambory uvaříme ve slupce, po vychladnutí je oloupeme a nastrouháme
2. Nastrouhané brambory zasypeme moukou, krupicí, osolíme a přidáme vejce
3. Rukama vypracujeme těsto z kterého vyválíme dlouhý váleček, odkrajujeme kousky, ve dlaních je zaoblíme a vytvoříme tak šišky velikosti prstu
4. V hrnci dáme vařit vodu se solí, vhodíme šišky a vaříme je, za občasného promíchání ode dna, cca 8 minut
5. Nakonec na pánvi rozehřejeme sádlo a uvařené, okapané šišky lehce opečeme ze všech stran.
Šišky nemusíme opékat, pak je servírujeme pokapané sádlem.