Bramborové šišky, vhodná příloha především k různě upraveným masům servírovaným s omáčkou.
Ingredience:
1 kg | brambor |
300 g | hrubé mouky |
50 g | hrubší krupice |
2 ks | vejce |
mírně osolená voda |
Postup:
- Brambory oloupeme, uvaříme je doměkka, pak vodu slijeme a ihned promícháme s mouku a krupicí přímo v hrnci, co jsme brambory vařili. Přikryté poklicí necháme chvíli stát, aby pára prostoupila moukou.
- Do hrnce s bramborami, moukou a krupicí vyklepneme obě vejce, osolíme a šťouchadlem vypracujeme na hladké těsto.
- Nejlépe pomocí dvou lžic tvarujte šišky, ty vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme asi 5–7 minut, šiškami ve vodě občas zamícháme, aby se nepřilepily ke dnu hrnce jakmile začnou plavat, jsou hotové.
- Šišky vytáhneme, necháme důkladně okapat, můžeme ihned servírovat, nebo je uložit v hrnci a pak podávat později napařené párou nebo ohřáté v mikrovlnné troubě.
Foto: Naďa Indruchová