Bramborové pyré je vlastně velmi jemná kaše připravená z uvařených brambor, másla a mléka. Pyré podáváme hlavně k pečenému masu, závitkům nebo rybám.
Ingredience:
700 g | brambor |
70 g | másla |
200 ml | mléka |
nastrouhaný muškátový oříšek | |
sůl |
Postup:
1. Omyté a oloupané brambory nakrájíme na stejně velké kousky, vložíme je do mírně osolené vody, přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut
2. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na nudličky, na pánvi rozpustíme máslo a cibuli v něm na mírném ohni orestujeme dohněda
3. V dalším hrnci svaříme mléko
4. Uvařené brambory scedíme a necháme je asi 3 minuty odkryté, aby se z nich odpařila voda, pak je důkladně rozmačkáme nebo prolisujeme
5. Vložíme je zpátky do hrnce, přilijeme horké mléko a vše promícháme metličkou, nebo raději prošleháme ručním tyčovým mixérem
6. Nakonec z cibule scedíme máslo, které opatrně zamícháme do pyré, nastrouháme na něj špetku muškátového oříšku a posypeme cibulí
7. Pyré podáváme horké.