Recept na osmažené bramborové placky velikosti malé pánvičky, nebo bramboráčky připravené v lívanečníku.
Ingredience:
800 g | brambor |
100 g | hladké mouky |
150 g | tuku |
5 lžic | mléka |
1 lžička | majoránky |
4 ks | stroužků česneku |
2 ks | vajec |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Brambory oloupeme, omyjeme, na jemno nastrouháme
2. Vodu částečně slijeme a přidáme sůl, pepř, majoránku, rozetřený česnek, rozklepnutá vejce, hladkou mouku, mléko podle potřeby (aby těsto nebylo tuhé) a zamícháme ve středně husté těsto
3. Do rozehřátého tuku klademe lžící bramborové těsto, vidličkou rozetřeme na placku a osmažíme po obou stranách dozlatova (nebo si připravíme malé přílohové bramboráčky pomocí lívanečníku)
4. Hotové bramboráky klademe na papírový ubrousek, aby se zbavily přebytečného tuku
5. Ještě horké je podáváme, aby byly křupavé.
Podáváme jako samostatný chod, nebo bramboráčky servírujeme k masu.
Poznámka:Když je těsto řídké, přidáme mouku, když je husté přidáme mléko. Část mouky můžeme nahradit strouhankou, bramboráky budou křupavější.