Bramboráčky a pečené masové kuličky střídavě napíchané na špejle nebo rozmarýnové větvičky, servírované spolu se zeleninou.
Ingredience:
750 g | brambor |
100-150 g | hladké mouky |
1 lžička | majoránky |
1/2 lžičky | mletého kmínu |
5 ks | stroužků česneku |
1 ks | vejce |
2 dl | mléka |
olej | |
mletý pepř | |
sůl | |
Na masové kuličky: | |
500 g | mletého masa |
1 lžička | mleté pálivé papriky |
1 ks | střední cibule |
1 ks | vejce |
mletý pepř | |
sůl | |
Na dohotovení: | |
rozmarýnové větvičky |
Postup:
1. Brambory oloupeme, nastrouháme, necháme krátce odstát, přebytečnou tekutinu slijeme a lehce vymačkáme
2. Pak je zalijeme mlékem, přidáme hladkou mouku, vejce, oloupané utřené stroužky česneku, majoránku, mletý kmín, pepř, sůl a důkladně promícháme, aby ve směsi nezůstaly hrudky
3. V lívanečníku nebo pánvi rozehřejeme olej a z bramborového těsta v něm po obou stranách dozlatova usmažíme placičky silné asi 0,5 cm
4. Mleté maso smícháme s oloupanou, na drobno nakrájenou cibulí, vejcem, mletou pálivou paprikou, solí a pepřem, vytvarujeme kuličky velké jako pingpongové míčky, rozložíme je na plech a v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme asi 5 minut
5. Z masových kuliček a bramboráčků utvoříme pyramidy a to tak, že na špejle nebo rozmarýnové větvičky střídavě napichujeme masové kuličky a bramboráčky, aby držely pohromadě a podáváme s čerstvou zeleninou.