Oblíbené halušky nemusíme podávat jen s kysaným zelím a uzeným masem. Vyzkoušeli jsme variantu s podušeným špenátem a rovněž chutnaly skvěle.
Ingredience:
Na halušky: | |
800 g | brambor |
200 g | hladké mouky |
200 g | hrubé mouky |
1 ks | vejce |
voda | |
sůl | |
mírně osolená voda na uvaření halušek | |
Ostatní: | |
300 g | zmraženého špenátu |
150-200 g | uzeného masa |
2 ks | cibule |
2 ks | stroužky česneku |
mletý černý pepř | |
sádlo | |
sůl |
Postup:
- Brambory nastrouháme najemno, osolíme, promícháme, po 5 minutách slijeme z brambor část vody, přidáme vejce a promícháme. Potom přisypáváme mouku, vypracujeme vláčné těsto.
- V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a přes haluškovač (síto na halušky) propasírujeme těsto do vody. Vaříme, až začnou halušky plavat na hladině, pak halušky scedíme, přikryjeme poklicí, odložíme stranou.
- Špenát podusíme, ochutíme solí, mletým pepřem a drceným česnekem, promícháme s haluškami.
- Uzené nakrájíme na kostičky, spolu s cibulí pokrájenou na tenká kolečka orestujeme na sádle, až cibule zezlátne.
- Na talíři halušky doplníme o do zlatova osmaženou cibulku a kousky orestovaného uzeného masa, přelijeme částí výpeku po uzeném a cibuli.
Text i foto: D.M.