Smažené velikonoční pečivo podle receptáře našich babiček.
Ingredience:
350 g | hladké mouky |
5 lžic | smetany nebo mléka |
2 lžíce | moučkového cukru |
2 lžíce | bílého vína |
1 lžíce | másla |
2 ks | žloutky |
špetka soli | |
vanilkový cukr | |
citronová kůra | |
tuk na smažení |
Postup:
1. Mouku smícháme s cukrem, přidáme špetku soli, nakrájené, mírně povolené máslo, žloutky, smetanu, víno a ustrouhanou citronovou kůru, zaděláme vláčné těsto, o něco řidší než těsto na nudle, dobře vypracujeme, až se nám na stěně začnou tvořit puchýřky
2. Těsto přendáme na pomoučený vál a vyválíme z něj plát vysoký tak 3 mm, rádýlkem pak vykrájíme malé trojúhelníčky
3. Každý trojúhelníček uprostřed dvakrát nakrojíme, vložíme do vysoké vrstvy horkého tuku a usmažíme dozlatova
4. Boží milosti dáme na papírové ubrousky důkladně okapat, na talíři je posypeme vanilkovým cukrem a máme hotovo.