REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Borůvkový koláč II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kynuté těsto pokladené borůvkami, posypané drobenkou, upečené dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky
115 gmásla
65 gkrupicového cukru
35 gčerstvého droždí
2 ksžloutků
1 kssáčku vanilkového cukru
250 mlplnotučného mléka
špetka soli
žloutek na potření
Na náplň:
3 lžícekrupicového cukru
1 lborůvek
Na drobenku:
200 gmoučkového cukru
200 ghrubé mouky
100 gzměklého másla

Postup:

1. V hrnku s částí vlažného mléka, trochou cukru, mouky a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek
2. Do mísy vlijeme vykynutý kvásek, přidáme prosátou hladkou mouku, špetku soli, žloutky, krupicový i vanilkový cukr, změklé máslo nakrájené na menší kousky a vařečkou zpracujeme těsto, které přendáme na pracovní desku a docela dlouho ho hněteme, aby bylo vláčné, jemné a nelepilo se
3. Těsto rozválíme, přendáme na plech vyložený pečicím papírem a pak prsty po všech okrajích plechu vymačkáme centimetrový okraj a ten potřeme rozšlehaným žloutkem
4. Připravíme si drobenku; prsty spojíme hrubou mouku, moučkový cukr, rozměklé máslo a pak hmotu rozdrobíme
5. Na těsto rozložíme borůvky (tak na prst vysoko), posypeme je krupicovým cukrem a pak drobenkou, necháme ještě 15 minut kynout, pak vložíme do předehřáté trouby na 170 °C a pečeme 20-25 minut, aby byly okraje pěkně zlatavé.

Doporučení:

Na hotový koláč můžeme nakapat rozpuštěné máslo s několika lžícemi rumu.

Poznámka:

Koláče lze péct i na kulatém plechu na pizzu! Plech jen vytřeme tukem a položíme na něj rozválený plát těsta ve tvaru kola, dále pokračujeme dle receptu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy