Kynuté těsto pokladené borůvkami, posypané drobenkou, upečené dozlatova.
Ingredience:
Na těsto: | |
500 g | hladké mouky |
115 g | másla |
65 g | krupicového cukru |
35 g | čerstvého droždí |
2 ks | žloutků |
1 ks | sáčku vanilkového cukru |
250 ml | plnotučného mléka |
špetka soli | |
žloutek na potření | |
Na náplň: | |
3 lžíce | krupicového cukru |
1 l | borůvek |
Na drobenku: | |
200 g | moučkového cukru |
200 g | hrubé mouky |
100 g | změklého másla |
Postup:
1. V hrnku s částí vlažného mléka, trochou cukru, mouky a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek
2. Do mísy vlijeme vykynutý kvásek, přidáme prosátou hladkou mouku, špetku soli, žloutky, krupicový i vanilkový cukr, změklé máslo nakrájené na menší kousky a vařečkou zpracujeme těsto, které přendáme na pracovní desku a docela dlouho ho hněteme, aby bylo vláčné, jemné a nelepilo se
3. Těsto rozválíme, přendáme na plech vyložený pečicím papírem a pak prsty po všech okrajích plechu vymačkáme centimetrový okraj a ten potřeme rozšlehaným žloutkem
4. Připravíme si drobenku; prsty spojíme hrubou mouku, moučkový cukr, rozměklé máslo a pak hmotu rozdrobíme
5. Na těsto rozložíme borůvky (tak na prst vysoko), posypeme je krupicovým cukrem a pak drobenkou, necháme ještě 15 minut kynout, pak vložíme do předehřáté trouby na 170 °C a pečeme 20-25 minut, aby byly okraje pěkně zlatavé.
Na hotový koláč můžeme nakapat rozpuštěné máslo s několika lžícemi rumu.
Poznámka:Koláče lze péct i na kulatém plechu na pizzu! Plech jen vytřeme tukem a položíme na něj rozválený plát těsta ve tvaru kola, dále pokračujeme dle receptu.