REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Borůvkový koláč II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kynuté těsto pokladené borůvkami, posypané drobenkou, upečené dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky
115 gmásla
65 gkrupicového cukru
35 gčerstvého droždí
2 ksžloutků
1 kssáčku vanilkového cukru
250 mlplnotučného mléka
špetka soli
žloutek na potření
Na náplň:
3 lžícekrupicového cukru
1 lborůvek
Na drobenku:
200 gmoučkového cukru
200 ghrubé mouky
100 gzměklého másla

Postup:

1. V hrnku s částí vlažného mléka, trochou cukru, mouky a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek
2. Do mísy vlijeme vykynutý kvásek, přidáme prosátou hladkou mouku, špetku soli, žloutky, krupicový i vanilkový cukr, změklé máslo nakrájené na menší kousky a vařečkou zpracujeme těsto, které přendáme na pracovní desku a docela dlouho ho hněteme, aby bylo vláčné, jemné a nelepilo se
3. Těsto rozválíme, přendáme na plech vyložený pečicím papírem a pak prsty po všech okrajích plechu vymačkáme centimetrový okraj a ten potřeme rozšlehaným žloutkem
4. Připravíme si drobenku; prsty spojíme hrubou mouku, moučkový cukr, rozměklé máslo a pak hmotu rozdrobíme
5. Na těsto rozložíme borůvky (tak na prst vysoko), posypeme je krupicovým cukrem a pak drobenkou, necháme ještě 15 minut kynout, pak vložíme do předehřáté trouby na 170 °C a pečeme 20-25 minut, aby byly okraje pěkně zlatavé.

Doporučení:

Na hotový koláč můžeme nakapat rozpuštěné máslo s několika lžícemi rumu.

Poznámka:

Koláče lze péct i na kulatém plechu na pizzu! Plech jen vytřeme tukem a položíme na něj rozválený plát těsta ve tvaru kola, dále pokračujeme dle receptu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy