REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Borůvkový koláč II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kynuté těsto pokladené borůvkami, posypané drobenkou, upečené dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky
115 gmásla
65 gkrupicového cukru
35 gčerstvého droždí
2 ksžloutků
1 kssáčku vanilkového cukru
250 mlplnotučného mléka
špetka soli
žloutek na potření
Na náplň:
3 lžícekrupicového cukru
1 lborůvek
Na drobenku:
200 gmoučkového cukru
200 ghrubé mouky
100 gzměklého másla

Postup:

1. V hrnku s částí vlažného mléka, trochou cukru, mouky a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek
2. Do mísy vlijeme vykynutý kvásek, přidáme prosátou hladkou mouku, špetku soli, žloutky, krupicový i vanilkový cukr, změklé máslo nakrájené na menší kousky a vařečkou zpracujeme těsto, které přendáme na pracovní desku a docela dlouho ho hněteme, aby bylo vláčné, jemné a nelepilo se
3. Těsto rozválíme, přendáme na plech vyložený pečicím papírem a pak prsty po všech okrajích plechu vymačkáme centimetrový okraj a ten potřeme rozšlehaným žloutkem
4. Připravíme si drobenku; prsty spojíme hrubou mouku, moučkový cukr, rozměklé máslo a pak hmotu rozdrobíme
5. Na těsto rozložíme borůvky (tak na prst vysoko), posypeme je krupicovým cukrem a pak drobenkou, necháme ještě 15 minut kynout, pak vložíme do předehřáté trouby na 170 °C a pečeme 20-25 minut, aby byly okraje pěkně zlatavé.

Doporučení:

Na hotový koláč můžeme nakapat rozpuštěné máslo s několika lžícemi rumu.

Poznámka:

Koláče lze péct i na kulatém plechu na pizzu! Plech jen vytřeme tukem a položíme na něj rozválený plát těsta ve tvaru kola, dále pokračujeme dle receptu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Tajemství zrádných dresinků

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

JACOBS. Dobrá káva potěší vždy… i táty

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy