Koláč z kynutého těsta pokladený borůvkami, posypaný drobenkou, pečený dorůžova.
Ingredience:
Na těsto: | |
300 g | polohrubé mouky |
60 g | cukru krupice |
60 g | másla |
25 g | droždí |
150 ml | mléka |
1/2 lžičky | soli |
2 ks | vajec |
1 ks | sáčku vanilkového cukru |
máslo na vymazání formy | |
Na drobenku: | |
60 g | polohrubé mouky |
50 g | cukru krupice |
50 g | másla |
1 ks | sáčku vanilkového cukru |
Ostatní: | |
560 g | borůvkového kompotu |
Postup:
1. Do mísy prosijeme hladkou mouku, do středu uděláme důlek do kterého rozdrobíme droždí, přisypeme lžičku cukru, přilijeme polovinu vlažného mléka a necháme na teplém místě vzejít kvásek
2. Pak přidáme zbylé mléko, sůl, zbylý krupicový cukr, vanilkový cukr, rozklepnutá vejce, rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout
3. Těstem rozváleným na plát vyložíme máslem vymazanou koláčovou formu, na těsto rozložíme okapané borůvky, posypeme drobenkou připravenou prohnětením změklého másla, vanilkovým a krupicovým cukrem, polohrubou moukou
4. Koláč necháme ještě 15 minut kynout, pak vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 15 minut, poté teplotu snížíme na 160 °C a dopečeme dorůžova (15 minut).