Bifteky z pravé svíčkové připravené na pánvi na oleji, po opečení dopečené v alobalu v troubě, pak servírované s hříbky orestovanými v části výpeku po opečeném mase.
Ingredience:
Rozpis na 2 porce: | |
2 ks | plátky hovězí svíčkové (vyšší plátky tak 3 cm silné) |
300 g | hříbků (hřib smrkový, dubový, hnědý) |
1 lžíce | másla |
1 lžička | nasekaného rozmarýnu |
5 cl | bílého vína |
drcený barevný pepř | |
olivový olej | |
sůl |
Postup:
- Bifteky lehce naklepeme rukou, potřeme olejem, osolíme, necháme 1 hodinu odležet.
- V pánvi rozpálíme olivový olej, bifteky opékáme z každé strany 3 minuty.
- Opečené bifteky položíme na čtverec alobalu, každý zvlášť, necháme 5 minut odpočinout.
- Troubu rozhřejeme na 220 C, bifteky zabalíme do alobalu a necháme 4-5 minut dopéct v troubě. Získáme středně propečený biftek – medium rare.
- Část šťávy v pánvi po opečení bifteků slijeme, přidáme máslo, necháme rozehřát, přidáme plátky hříbků, nasekaný rozmarýn, zastříkneme bílým vínem, osolíme.
- Hříbky restujeme za občasného promíchání, otáčení 5-6 minut.
- Na talíře rozdělíme propečené bifteky, posypeme drceným barevným pepřem, přidáme orestované hříbky.
Skvělá příloha k tomuto pokrmu jsou šťouchané brambory se slaninou a pórkem.
Poznámka:Text i foto: D. Marounek