V 70. letech minulého století v restauracích pojem “steaky” neznali, dělali se tzv. bifteky jako minutka a to z pravé hovězí svíčkové.
Ingredience:
Rozpis na 2 porce: | |
2 ks | silnější plátky hovězí svíčkové (150-200 g kus) |
10 ks | velkých nakládaných kapary |
4 ks | sardelky |
barevný pepř | |
máslo | |
olej |
Postup:
- Plátky svíčkové potřeme olejem a hodinu necháme v lednici přes noc rozležet (maso na bifteky se nikdy nenaklepává, aby se nenarušily vlákna, ani předem nesolí).
- Plátky svíčkové mírně zatlačíme hřbetem ruky a opečeme z každé strany 3-4 minuty.
- Máslo utřeme se sardelkami, potřeme jím bifteky, posypeme nasekanými kapary, zabalíme do alobalu a vložíme do vyhřáté trouby, pod gril na 3-4 minuty.
- Hotový biftek na talíři posypeme mletým pepřem, (nesolíme sardelové máslo je slané) ozdobíme kapary, podáváme třeba s pečenými brambory.
Text i foto: D. M.