Klasika úpravy pravé svíčkové 80. let minulého století v našich restauracích. Obdobou pak byly bifteky se slaninou a vejci po americku. Jiné názvy: Biftek s vejcem, biftek se sázeným vejcem …
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
600 g | pravé hovězí svíčkové |
4 ks | vejce |
1dcl | hovězího vývaru |
máslo | |
pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Z odblaněné svíčkové nakrájíme plátky 3-4 cm silné, počítáme 150 g na porci, maso mírně naklepeme, raději jen pěstí, osolíme, opepříme
2. Bifteky zprudka opečeme na oleji nebo horkém sádle po každé straně 5-6 minut, nebo jak kdo má rád, zda chce maso krvavé, mírně propečené nebo úplně propečené
3. Hotové bifteky přendáme na nahřáté talíře nebo na mísu
4. Z pánve, kde jsme pekly bifteky, odstraníme tuk, zbylou šťávu podlijeme vývarem, přidáme lžičku másla, trošku osolíme a krátce povaříme a přecedíme
5. Připravenou šťávou pak přelijeme na talířích naservírované bifteky, každý obložíme volským okem a podáváme s hranolky nebo vařenými brambory, či kroketami.
Pro jistotu, pro začátečníky, nebo pro ty, co neví, co je to volské oko, recept zde: Sázené vejce (Volské oko).