REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bezlepkový chléb upečený v domácí pekárně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Domácí chléb bez lepku, upečený v domácí pekárně.


Ingredience:
250 gbezlepkové mouky
100 gpohankové mouky
10 gsušeného droždí
350 mlpitné vody
2 lžíceoleje
1 lžícejablečného octa
2 lžičkysoli
1 lžičkakmínu
1 lžičkacukru
1 hrstslunečnicových semínek

Postup:

1. Do nádoby z domácí pekárny nalijeme vodu, přidáme cukr, ocet, olej, sůl, koření a droždí, promícháme a potom přisypeme obě mouky
2. Přidáme slunečnicová semínka, pekárnu nastavíme na rychlý program pečení chleba
3. Upečený chléb vytáhneme, necháme vychladnout, odstraníme z něj vrtulku a servírujeme nakrájený na plátky.

Doporučení:

U droždí platí zásada, že na 500 g mouky dáváme do pekárny jen 1 lžičku sušeného droždí nebo 1/4 ks kostky droždí čerstvého (u toho je potřeba přidat cukr nebo med, aby se měly kvasinky čím nastartovat).

Poznámka:

Není nic jednoduššího než upéci chléb v pekárně. Stačí jen dodržet několik zásad. Také se hodí mít doma při ruce odměrku, váhu a samozřejmě domácí pekárnu. Při pečení chleba nejdříve přijdou do nádoby z pekárny všechny tekutiny (voda, podmáslí, pivo, mléko … olej, jogurt), na to lžička soli, kmín a případně další koření. V této fázi přisypeme sypké přísady jako mouku, vločky, otruby, klíčky … Na závěr přidáme droždí – udělám v mouce důlek, nasypu droždí a zahrneme ho moukou, droždí se tak nejdříve obalí moukou a do styku s tekutinou přijde až později, také musíme dávat pozor, aby se k droždí nedostala sůl. Nakonec jen zvolíme program a chléb se nám sám uhněte, vykyne a nakonec upeče.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy