REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bezlepkový chléb upečený v domácí pekárně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Domácí chléb bez lepku, upečený v domácí pekárně.


Ingredience:
250 gbezlepkové mouky
100 gpohankové mouky
10 gsušeného droždí
350 mlpitné vody
2 lžíceoleje
1 lžícejablečného octa
2 lžičkysoli
1 lžičkakmínu
1 lžičkacukru
1 hrstslunečnicových semínek

Postup:

1. Do nádoby z domácí pekárny nalijeme vodu, přidáme cukr, ocet, olej, sůl, koření a droždí, promícháme a potom přisypeme obě mouky
2. Přidáme slunečnicová semínka, pekárnu nastavíme na rychlý program pečení chleba
3. Upečený chléb vytáhneme, necháme vychladnout, odstraníme z něj vrtulku a servírujeme nakrájený na plátky.

Doporučení:

U droždí platí zásada, že na 500 g mouky dáváme do pekárny jen 1 lžičku sušeného droždí nebo 1/4 ks kostky droždí čerstvého (u toho je potřeba přidat cukr nebo med, aby se měly kvasinky čím nastartovat).

Poznámka:

Není nic jednoduššího než upéci chléb v pekárně. Stačí jen dodržet několik zásad. Také se hodí mít doma při ruce odměrku, váhu a samozřejmě domácí pekárnu. Při pečení chleba nejdříve přijdou do nádoby z pekárny všechny tekutiny (voda, podmáslí, pivo, mléko … olej, jogurt), na to lžička soli, kmín a případně další koření. V této fázi přisypeme sypké přísady jako mouku, vločky, otruby, klíčky … Na závěr přidáme droždí – udělám v mouce důlek, nasypu droždí a zahrneme ho moukou, droždí se tak nejdříve obalí moukou a do styku s tekutinou přijde až později, také musíme dávat pozor, aby se k droždí nedostala sůl. Nakonec jen zvolíme program a chléb se nám sám uhněte, vykyne a nakonec upeče.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy