REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bažant pečený se zelím po polsku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedna z možných úprav úpravy bažantího masa, tentokrát pečením.


Ingredience:
Pro 4 osoby:
1 ksbažanta
500 gkysaného zelí
80 gementálu na posypání
80 gslaniny
80 gmásla
60 gprosáté strouhané housky
60 gcibule
30 gmásla na pokapání
10 gcukru
1/2 lvývaru
mletý bílý pepř
trocha kmínu
sůl

Postup:

1. Připraveného, očištěného bažanta opláchneme, uvnitř a navrch osolíme, slabě opepříme a svážeme
2. V hrnci na rozpálíme máslo a bažanta v něm rychle po všech stranách opečeme
3. Pak ho trochu podlijeme vývarem, vložíme do trouby a pečeme na obou stranách do poloměkka, asi 1 hodinu
4. Přitom ho přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby přiléváme ke šťávě trochu vývaru
5. Pak bažanta vyjmeme a rozčtvrtíme.
6. Mezitím v jiném kastrole rozškvaříme na kostečky nakrájenou slaninu, trochu v ní osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme překrájené kyselé zelí, osolíme, opepříme, okmínujeme a osladíme, podlijeme lákem ze zelí a půl hodiny dusíme
7. Na podušené zelí dáme rozčtvrceného bažanta, přelijeme šťávou z pečeného bažanta, zakryjeme pokličkou a ještě asi 30 minut dohromady dusíme
8. Potom porce bažanta vyjmeme, polovinu dušeného zelí dáme do ohnivzdorné porcelánové nebo skleněné mísy, na ně dáme porce bažanta, zbylým zelím je zakryjeme, povrch posypeme strouhanou houskou a nastrouhaným sýrem, pokapeme máslem a v horké troubě asi 10 minut opečeme.

Doporučení:

Příloha: Vařené nebo pečené brambory, nebo houskový knedlík.

Poznámka:

Svazování zvěře pernaté najdete v článku: Pokrmy z masa zvěře pernaté.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy