Jedna z možných úprav úpravy bažantího masa, tentokrát pečením.
Ingredience:
Pro 4 osoby: | |
1 ks | bažanta |
500 g | kysaného zelí |
80 g | ementálu na posypání |
80 g | slaniny |
80 g | másla |
60 g | prosáté strouhané housky |
60 g | cibule |
30 g | másla na pokapání |
10 g | cukru |
1/2 l | vývaru |
mletý bílý pepř | |
trocha kmínu | |
sůl |
Postup:
1. Připraveného, očištěného bažanta opláchneme, uvnitř a navrch osolíme, slabě opepříme a svážeme
2. V hrnci na rozpálíme máslo a bažanta v něm rychle po všech stranách opečeme
3. Pak ho trochu podlijeme vývarem, vložíme do trouby a pečeme na obou stranách do poloměkka, asi 1 hodinu
4. Přitom ho přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby přiléváme ke šťávě trochu vývaru
5. Pak bažanta vyjmeme a rozčtvrtíme.
6. Mezitím v jiném kastrole rozškvaříme na kostečky nakrájenou slaninu, trochu v ní osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme překrájené kyselé zelí, osolíme, opepříme, okmínujeme a osladíme, podlijeme lákem ze zelí a půl hodiny dusíme
7. Na podušené zelí dáme rozčtvrceného bažanta, přelijeme šťávou z pečeného bažanta, zakryjeme pokličkou a ještě asi 30 minut dohromady dusíme
8. Potom porce bažanta vyjmeme, polovinu dušeného zelí dáme do ohnivzdorné porcelánové nebo skleněné mísy, na ně dáme porce bažanta, zbylým zelím je zakryjeme, povrch posypeme strouhanou houskou a nastrouhaným sýrem, pokapeme máslem a v horké troubě asi 10 minut opečeme.
Příloha: Vařené nebo pečené brambory, nebo houskový knedlík.
Poznámka:Svazování zvěře pernaté najdete v článku: Pokrmy z masa zvěře pernaté.