Oškubaný nebo stažený bažant, prošpikovaný, upečený v troubě rozporcovaný na jednotlivé porce ochucený divokým kořením a přelévaný bílým vínem, ke konci pečení základ doplněný o houby.
Ingredience:
1 ks | bažant |
4 ks | stroužky česneku |
2 ks | cibule |
2 ks | bobkové listy |
100 g | anglické slaniny |
20 g | sušených hub |
2 dl | bílého vína |
hladká mouka | |
nové koření | |
jalovec | |
máslo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Odleželého bažanta buď oškubeme, je to pracnější, nebo i s peřím stáhneme z kůže
- Maso důkladně dočistíme, omyjeme, odstraníme páteř, rozčtvrtíme
- Jednotlivé porce prošpikujeme špikovací jehlou proužky slaniny
- Vložíme do pekáče, poklademe zbytkem slaniny, plátky cibule, česneku, kousky másla, posypeme divokým kořením, osolíme, opepříme a dáme péct do vyhřáté trouby na 200 °C, během pečení poléváme bílým vínem
- Po 30 minutách pečení přidáme do šťávy předem namočené houby, bažanta pečeme ještě 20 minut
- Na závěr vzniklou šťávu lehce zaprášíme hladkou moukou.
Podáváme s vařenými brambory.